Luukku 10

Tervetuloa kuuntelemaan jouluradion 10. lähetystä!

Juontajina: Rosalie Carrow ja Veronica Dahl


*radiokanava aukeaa*

<Dahl> *vetää henkeä ja hetken hiljaisuuden jälkeen aloittaa:* Hyvää päivää kaikille ja tervetuloa suoraan lähetykseen täältä kotitalouden luokasta! *aloittaa kuitenkin pirteällä äänellä* Juontajina toimivat tänään minä, teidän kuraattorinne slash psykanne, neiti Dahl eli tutummin Veronica sekä…
<Carrow> Sekä yrttitiedon opettajanne professori Carrow. *hetken tauko* Neiti Dahl tietää tämän päivän aiheesta vähän enemmän, toimin enemmän vain avustajan roolissa…
<Dahl> Kyllä. Eli tarkoituksenamme on tänään leipoa jouluisia piiraita ja pipareita. Nopeuttaakseni tätä toteutusta olen tehnyt piparitaikinan sekä torttutäytteen valmiiksi. Kaikki tänään valmistamamme herkut ovat sitten vegaanisia ja se ei makua haittaa! Rosalie, oletko ennen valmistanut vegaanisia jouluherkkuja? *kuuluu pientä kilinää ja kolinaa*
<Carrow> Ei ole tullut valmistettua. Suvussani ei ole vegaaneja.
<Dahl> No, mutta nyt on sitten ainutlaatuinen tilaisuus sinun olla edelläkävijä suvussasi, ja kokeilla sitä edes sitten vaikka näiden makeiden jouluherkkujen puolesta jouluna. *nielaisee välissä* Käykö jos vaikka aloitamme niin että sinä kaulitset taikinat ja minä mittaan nämä?
<Carrow> Mikään ei ole kuitenkaan konvehteja ja hedelmäkakkuja. Mutta selvä, kaulitsen tämän taikinan *alkaa kuulua kaulimisen ääniä*
<Dahl> Jotka ovat kumpikin herkullisia myös vegaanisina vaihtoehtoina! *uskottelee siihen tyyliin että yrittää kohta aivan varmasti käännyttää kollegaansa* Ensin mittaamme tosiaan jauhoja, suolan, kookosöljyä ja sokerin. *kilinää, kolinaa ja lorinaa* Mitä mieltä olet vegaaniudesta? Voisitko kokeilla sitä tänä jouluna?
<Carrow> Pidän liikaa kalkkunasta. Ja suurimmasta osasta jouluruuista sellaisenaan. *kaulimisen ääniä* Joten, tuskinpa vain.
<Dahl> Minä preferoin omat kalkkunani elossa. *mittojen kilinä vaihtuu ainesten suhinaksi* Sitten sekoitetaan aineksia kunnes ne muistuttavat leivänmuruja. Jokaisesta jouluherkusta on olemassa vegaaninen versio. Tai no. Ei munatotista esimerkiksi.
<Carrow> Nimenomaan, ja munatoti on erittäin oleellinen osa joulunviettoa.
<Dahl> Sen voi toki korvata vaikka soijamaito..
<Carrow> Kuinka ohueksi tämä kaulitaan?
<Dahl> Se on varmasti oikein hyvä. Haluatko alkaa painella pipareita? Meillä on täällä piparimuotteina kissoja, jänöjä ja possuja!
<Carrow> Eihän kissat ja jänikset kuulu jouluun.. Possut käy… olisiko kuusia?
<Dahl> *hetken hiljaisuus* Uhm.. Ei. Pidän eläimistä.. *sanoo hiljaa melkein lapsenomaisesti* Olen aina tehnyt eläinpipareita. Ainoat eläimet mitä syön ovat piparin muodossa.
<Carrow> Ahaa… No, teen kuitenkin nyt possupipareita. En olekaan leiponut pipareita aikoihin.
<Dahl> Tee possupipareita. *toteaa niin että hymy kuuluu äänestä* Sitten aletaan lisäämään taikinaan vettä yksi lusikallinen kerrallaan. Ei pidä lusikoida liian kiihkeästi ettei taikinasta tule liian sitkeää. Minulla alkoi olla hieman jo ikävä piparia, kun sitä saa vain kerran vuodessa! *kuuluu sekoittelun ääniä*
<Carrow> Niin, no mutta sittenhän pipareista menisi idea jos niitä söisi koko vuoden.
<Dahl> Noh, minä olen sellainen herkkusuu, että voisin leipoa pipareita joka päivä. Tortut ovat myös toinen ehdoton suosikki, joten onneksi meillä on nyt näitä piiraita. Sitten testataan taikinan viskoisuutta. Tämä on oikein hyvä tällaisenaan. Sitten muottien avulla alamme tehdä näistä kippomaisia. Sivelemällä vettä saadaan taikina jäämään yhteen reunoilta ja näin saamme kuppeja, joihin sitten laittaa täytettä. *selostaa*
<Carrow> Mitä aiot laittaa täytteeksi? *kysyy hetken hiljaisuuden jälkeen*
<Dahl> Minulla on tämä varsin klassinen luumurusinabrandysitruunaappelsiini -täyte tässä purkissa valmiina! *puhuu yhteen pötköön ja kuuluu raahaamisen ääntä ja kannen aukaisu*
<Carrow> Oi, kuulostaa hyvältä. *kuulu pellin kolinaa ja rapinaa*
<Dahl> Kun taikina on saatu kupin muot- Ai niin! Uuni!
<Carrow> Uuni on tärkeä laittaa päälle ajoissa… *toteaa puoliääneen*
<Dahl> *kuuluu korkojen loittonevaa kopinaa, epämääräistä kiroamista ja kaasu-uunin sytyttimen ääntä*
<Dahl> *kohta korot lähentyvät taas ja kuuluu kalinaa* Sitten tosiaan aletaan täyttämään näitä piiraita. Mikä on sinun lempi jouluherkkusi? *leivinpaperin rapinaa*
<Carrow> Jouluvanukas on kyllä kärjessä… ja konvehdit. Entä sinun?
<Dahl> Mmh.. yum. En osaa sanoa, olen vähän liian perso makealle valitsemaan. Tosiaan piiraiden ulkonäköä voi kaunistella, mutta itse tykkään siitä että piiraat ovat kaikki oman näköisiään.
<Carrow> Ai, et ole niin tarkka tasalaatuisuudesta?
<Dahl> Eii haittaa ollenkaan. Kivempi vain jos kaikissa on omanlaisensa reunat, ja vaikka vähän römpsöttää, niin herkullisia ne ovat kaikki!
<Carrow> Mutta reunoja ei saa olla liikaa *huomauttaa* Se täyte on parasta.
<Dahl> Ehdottomasti. Kun olin lapsi niin tykkäsin nuolla täytteen näistä ensin, mutta ei pidä unohtaa reunoja.. kokonaisuus on tärkeä.
<Carrow> Äiti olisi lyönyt sormille jos ei oltaisi syöty siististi.
<Dahl> Minä taas kilpailin veljeni kanssa aina, että kumpi syö enemmän torttuja ja piparia. Voitte arvata miten siinä kävi! *nauraa heleästi*
<Carrow> Veljesi varmaan voitti?
<Dahl> Hän voitti. *toteaa haikeasti* Tosiaan. Nyt sitten sivelen nämä piiraat vegaanisella maidolla, tällä kertaa kauramaidolla. Sitten laitamme nämä hetkeksi kylmään vetäytymään, kunnes ne menevät uuniin.
<Carrow> Näitä pipareita voisi alkaa varmaan paistaa…
<Dahl> Kyllä. Laita vain ensimmäinen pelti menemään.
<Carrow> *kuuluu kolinaa* Mikä on hetkeksi? Haluaisin päästä maistaan niitä piiraita.
<Dahl> Piparit ovat uunissa sen kymmenisen minuuttia. Piiraat noin kaksikymmentä. Joten jos kuulijoiden tekee tämän lähetyksen jälkeen mieli, niin meidän pipareita ja piiraita saa tulla maistelemaan täällä kakkosessa.
<Carrow> No, neiti Dahl voi kertoa lisää lapsuutensa joulujuttuja, kun odotellaan ensimmäisten pipareiden kypsymistä
<Dahl> Kyllä! Ja tosiaan muistutan, että nämä leipomukset ovat kaikki vegaanisia ja niissä on paljon rakkautta, joten ne soveltuvat kaikille ja tuovat paljon hyvää mieltä! Näin kaamoksen keskellä on hyvä saada vähän välittäjäaineita liikkumaan.
<Carrow> Sokerilla vai?
<Dahl> *lusikoimisen ääniä kuuluu* Lähinnä ehkä piparin maustein ja liikunnalla tänne kakkoseen, mutta kyllä, sokerilla kun se tuottaa mielihyvää monille ja saa kaikenlaiset hormonit hyrräilemään.. Tosiaan lapsuuden joulut.. *pohtiva ääni* Meillä oli kotona Norjassa hyvin perinteiset joulut.
<Carrow> Mitä kaikkea teitte?
<Dahl> Norjassa joulu on jul. Silloin meillä oli paljon hyviä herkkuja, tietysti juletre, paljon lauluja ja muuta musiikkia eli julesanger, lumileikkejä ja vain yhdessä oloa!
<Carrow> Kuulostaa perinteiseltä joulunvietolta. Eroaako Norjalaisten jouluruuat kuinka paljon?
<Dahl> Nei. Aika samanlaista. Paljon lihaa, vihanneksia, kalaa ja leipomuksia. Entäs minkälaista joulua sinä vietit lapsuudessa?
<Carrow> No, me vietettiin joulua suvun kesken. Meidän perhe ja serkut, sekä isoäiti, joka muuten menee itseasiassa naimisiin uudestaan nyt joulupäivänä *huvittuneen kuuloinen*
<Dahl> Oho! Kuinka ihanaa! Eli hyvät kuulijat, rakkauden voi löytää vielä millä iällä tahansa! Meilläkin on toivoa.. *ääni vähän hiipuu loppua kohti*
<Carrow> Joulupäivän ateria oli iso juttu ja välipäivinä meillä oli muutama perhe, joiden kanssa vuoroteltiin tanssiaisten kanssa.
<Dahl> Kuulostaa hienolta. Eli teillä on ollut ihan kunnolla sitten ihmisiä mukana joulunvietossa? Meillä oli koko perhe koolla yleensä myös.
<Carrow> Joo, aikalailla. Tätini rakasti järjestää joulua ja heillä olikin yleensä todella suunnitelmallisesti koristeita. Mutta emme ole viettäneet joulua koko suvun kesken aikoihin. Itseasiassa nämä häät tulevat olemaan ensimmäinen iso sukulaistapahtuma hetkeen.
<Dahl> Kuulostaa jännittävältä. *kuuluu korkojen ääniä* Minä en ole viettänyt myöskään joulua pitkään aikaan muiden seurassa. Viime joulunhan vietimme yhdessä täällä koululla. Se oli kyllä kivaa. No niin! Ensimmäiset piparit ovat valmiita *ottaa pellin uunista* Voimme nyt alkaa paistaa piiraita. *lisää korkojen ääntä*
<Carrow> Mmh… Hyvä tuoksu.
<Dahl> *kuuluu uuniluukun ja peltien kanssa sähläystä* Ah kyllä. Pitäisikö meidän olla hieman tuhmia ja maistaa jo lämmintä piparia? Näitä voi sitten koristella mielensä mukaan kuten kaikki varmasti tietävät, mutta en nyt ehtinyt tehdä massaa.
<Carrow> ..tuhmat eivät saa lahjoja
<Dahl> Tuhmat saavatkin piparia..

*hetken hiljaisuus*

<Dahl> Olkaahan kaikki lapsukaiset kiltisti näin joulun alla, kuin muutenkin!
<Carrow> Neiti Dahl voisi varmaan maistaa ensimmäisenä piparia ja kertoa miltä maistuu.
<Dahl> Minäpä maistan! *makustelua* Mmmh… *päästää nautinnollisen myhäyksen* Kyllä. Juuri sellaista kuin muistin. Erittäin hyvää. Onnistuin taikinassa näemmä..
<Carrow> Mmh… Kieltämättä, hyvää on. Neiti Dahl jakaa varmasti piparireseptinsä halukkaille.
<Dahl> Kyllä, jaan reseptini aina mielelläni teidän kanssa! Piparit onnistuivat, piiraat jäävät nyt sitten kaikille arvoitukseksi, jonka voitte ratkaista tulemalla tosiaan tänne kakkoseen itse katsomaan!
<Carrow> Hyvää joulun odotusta kaikille, ja muistakaa olla kilttejä!
<Dahl> Juurikin näin! Kiitos kuulijoille! Mukavaa päivänjatkoa!

*radiokanava sulkeutuu*