Luukku 3

Tervetuloa Talviradion kolmannen lähetyksen pariin!

Juontajina: Senera Arghansek-Alargh ja Hyerin Hyeon
Vierailevana tähtenä: Harriet Jones


*radio räpsähtää päälle*

*kuuluu jotain hiljaista kuisketta*

<Senera> Heei ja tervetuloa kuuntelemaan Jouluradiota! Tänään täällä seurananne olen minä, Senera Arghansek-Alargh, sekä rakkain ystäväni, Hyerin Hyeon, ja meidän olisi tarkoitus kertoa tänään tulossa olevasta joulunäytelmästä!
<Senera> Siitä on tulos aivan mahtava ja se todellakin kannattaa nähä! Eikö vain Hyerin?
<Hyerin> Kyllä vain! Senera on aivan oikeassa! Se on todella mielenkiintoinen. *pirteällä äänellä*
<Senera> Joten, Hyerin, mikä sinun mielestäsi tekee tästä näytelmästä katsomisen arvoisen?
<Hyerin> Juoni! Näytelmä on kokonaan yksin meidän kerhon käsikirjoitustiimin kirjoittama. Näytelmän juoni on todella… yllätyksellinen ja mielikuvituksellinen.
<Senera> Käsikirjoitustiimi tosiaan on tehnyt aivan valtavan upeaa työtä näytelmän luomiseksi. Mutta saamme kiittää puvustustiimiä sekä lavastustiimiä heidän ahkerasta työskentelystään näytelmän upeiden puitteiden luomisesta! Ja tietenkin kaikkia mahtavia näyttelijöitä, joita ilman ei näytöstä voitaisi esittää!
<Hyerin> Katsomoa ja yleisöä ei saa myös unohtaa! Kiitos myös teille rakas yleisö.
<Senera> Totta tosiaan! Katsojat ovat esityksen sielu! Mutta ehkä meidän pitäisi kertoa kuulijoillemme, että mistä tämä näytelmä kertoo ja miksi heistä jokaisen kannattaisi tulla se näkemään vähintään kerran?
<Hyerin> Varmasti. Haluatko aloittaa?
<Senera> Toki. Näytelmä on tosiaan nimeltään Muistojen joulu, kuten tarkkaavaisimmat ovat varmasti ilmoitustauluilta jo nähneetkin. Siinä on siis joukko ikääntyneitä taikovia, jotka muistelevat menneitä jouluja, joissa on ollut vaikka minkämoisia kommelluksia!
<Hyerin> Jep. Ja nämä nuoruusajan muistelmat myös näytellään kohtauksina. Eli ei ole mitään tosi pitkää monologia. *naurahtaa*
<Senera> Tosiaan, juurikin näin
<Hyerin> Esitelläänkö lyhyesti nyt keskeisimmät hahmot ja sitten luetaan lyhyt katkelma ääneen?
<Senera> Tehdään niin hymyilee.
<Hyerin> Jep! Okei.

*lyhyt hiljaisuus, jossa taustalla on kuuluvissa pientä paperin havinaa*

<Hyerin> Meillä on yhtenä keskeisenä hahmona Maurice, joka on vanhempi velho Ranskasta, joka on päätynyt tänne vanhainkotiin… aivan outojen sattumien ja kommellusten kautta! Hän on etsinyt rauhaa, rakkautta ja rahaa. Ollut maahisten kanssa ja jästien kanssa tekemisissä, ja ollut etsintäkuulutettu.
<Hyerin> Hui!

*pieni hiljaisuus*

<Hyerin> Haluatko jatkaa?

<Hyerin> Ai? Joo, hmm…

*tuolin rapinaa*

*epäselvää puhetta*

*jokin narahdus, jonka jälkeen radiokopissa vallitsee täysi hiljaisuus*

*radiosta kumpuava hiljaisuus tuntuu jatkuvan ikuisuuden tai ainakin useamman piinaavan minuutin verran*

*hiljaisuuden rikkoo jokin määrittelemätön ääni, minkä jälkeen on kuultavissa epäselvää puhetta ja kuisketta*

<Hyerin> Hei. Olemme taas täällä. Senera valitettavasti joutui poistumaan hetkeksi, mutta minulla on nyt seuranani täällä Luihuisen tuvan valvojaoppilas.
<Harriet> Kyllä! Minä, Harriet Jones, hei vain!
<Hyerin> Oletko jo kuullut mitään tämän loppuvuoden näytelmästä?
<Harriet> En! Kerro toki jotain siitä
<Hyerin> Okei. Näytelmän nimi on Muistojen joulu, ja sen on kirjoittanut meidän käsikirjoitustiimi.
<Harriet> Mistäs se kertoo?
<Hyerin> Näytelmä alkaa vanhainkodista, jossa kolme ikääntynyttä vanhaa taikovaa, jotka kertovat jouluisia muistojaan. Mielenkiintoisen tästä tekee sen, että nämä muistelut myös näytellään! Muistot saattavatkin olla näyteltyinä aivan erilaisia kuin mitä vanhat taikovat sanovat.
<Harriet> No sehän kuulostaa mukavalta ja jouluiselta!
<Hyerin> Jep! Oletko aiempina vuosina käynyt katsomassa näytelmäkerhon näytelmiä?
<Harriet> Olen! Parina viimeisempänä vuonna. Minusta on tosi tärkeää tukea kaikkia esiintyviä kerhoja edes jotenkin. Tai siis tarkoitan sitä, kun lähes koko koulu tulee katsomaan huispausta niin minusta on tärkeää, että koska muutkin kerhot tekevät kovasti töitä omien esiintymistensä eteen, niin heitäkin tullaan katsotaan joten koetan käydä katsomassa kaikkien kerhojen esiintymisiä mitä täällä nyt onkaan
<Hyerin> Olivatko viime vuoden esitykset minkälaisia?
<Harriet> Minä olen ainakin nauttinut niistä! Näkee, että näytelmäkerho on nähnyt vaivaa niihin – niissä näytellään hyvin, lavastukset on hienot, puvustus on todella hieno ja käsikirjoitukset on varmasti hienot. Käsikirjoituksesta ei tietenkään voi olla täysin varma noudattaako näyttelijät sitä kuinka tarkkaan
<Hyerin> Tämäpä mukavaa! Muut näytelmäkerholaiset varmasti ilahtuvat näistä sanoista. Ohjaajat vaikuttavat myös siihen, miten käsikirjoituksia tulkitaan.
<Hyerin> Meillä on pari näytöskertaa eli jos haluaa ymmärtää näytelmää vielä paremmin, niin kannattaa tulla katsomaan toisenkin kerran. *luettelee myös esityskertojen ajankohdat* Tämä lukee myös ilmoitustauluilla.
<Harriet> Täytyy harkita. Se olisi hauskaa, mutta nyt on joulukonserttiakin ja kaikkea. Joulu on kauhean kiireistä aikaa
<Hyerin> Mitä joulukonsertteja täällä on? *kiinnostuneella äänensävyllä*
<Harriet> Orkesterin järjestämä ja muutama bändi laulaa joululauluja
<Hyerin> Okei. Onko täällä muita jouluesityksiä näytelmän ja musiikin lisäksi?
<Harriet> No, sellaiset kisailevat kerhot pitävät joulukisoja. Esimerkiksi shakkikerho pitää jouluiset shakkiottelun, jota saa mennä katsomaan. Se saattaa kuulostaa tylsältä, mutta se on oikeasti todella mielenkiintoinen kun näkee miten huiput pelaavat shakkia!
<Harriet> Ja sitten tietenkin muutama tanssikerho pitää tanssiesityksiä. Suosittelen balettikerhon balettiesityksiä, ne ovat olleet todella kivat viime vuosina!
<Hyerin> Kuulostaa mielenkiintoiselta. Voisin käydä Seneran kanssa katsomassa erikoisottelun ja balettiesityksen. Jos ne sopivat meidän kalenteriin.
<Harriet> Kyllä kannattaa! Suosittelen kovasti! Me mietimme huutosakin kanssa josko me olisimme myös tehneet oman jouluesityksen, mutta aika ei riitä kun täytyy suunnitella huispaukseen mahtavia esityksiä, jotta joukkueet pärjäävät. Huispausjoukkueet siis
<Harriet> Ehkä vielä joku vuosi! Ainakin se olisi hauskaa.
<Hyerin> Sellaisen erillisen erikoisesityksen? Voikohan sen pitää silloin, kun ottelut ovat tauolla?
<Harriet> Joku lomaesitys voisi toimia sellaisena erityisesityksenä! Mutta se kyllä vaatisi että kaikki ovat paikalla koko joulun ja ainakin minä aion lähteä viettämään lomaa kotiin joten en ole paikalla tekemässä erikoisesitykstä jos sellainen tulisi joka on aika harmi
<Hyerin> Voi myös pienissä ryhmissä tehdä esityksiä, jos haluaa. Niin ei haittaa, jos joku eikä pääse. Kun sopii ajasta, niin voi merkata kalenteriin harjoitteluajat.
<Harriet> Niin, huutosakin esitykset vaan näyttävät paljon paremmilta kun porukka on iso! Olenko jo kertonut, kuinka upeita esityksiä meillä on huutosakkileirillä kun huutosakkitiimimme on hurjan isot? Ne on ihan mahtavia! Etenkin kun kaikki ovat leirillä vielä loistavia esiintyjiä!
<Hyerin> Isossa ryhmässä se myös tuntuu aivan erilaiselta, kun on taitavia ja osaavia. Jokainen tietää mitä tekee.
<Harriet> Juuri niin! …mutta emme tulleet puhumaan huutosakista
<Hyerin> *naurahtaa*
<Harriet> Halusitko vielä puhua siitä näytelmästä?

*lyhyt hiljaisuus*

<Hyerin> Onko siitä kysyttävää?
<Harriet> Mmmm… kuinka iso rooli sinulla on?
<Hyerin> Ei kovin iso. Olen ollut mukana tämän koulun näytelmäkerhon toiminnassa noin 2.5 kuukautta.
<Harriet> Totta, vastahan sinä aloitit. Mutta rohkeaa silti mennä lavalle jo noin lyhyen ajan jälkeen. Kaikki eivät uskaltaisi
<Hyerin> Senera ja minä olemme näytelleet jo aiemminkin. Ei lavalla olo ole pelottavaa. Meidän mielestä. Joku ehkä kokee sen pelottavaksi, kun heillä ei ole sitä kokemusta.
<Harriet> No, se tietenkin auttaa jos on jo aiemmin näytellyt
<Hyerin> Jep. Jokaisella kokemuksella on vaikutusta.
<Harriet> Lähetysaika alkaa loppua..
<Hyerin> Hmm… Eli kiitos kun kuuntelitte Seneraa, Hyeriniä ja valvojaoppilas Harriet Jonesia. Nähdään toivottavasti näytelmäkerhon esityksissä, jotka ovat… *kertoo tulevat ajankohdat*
<Harriet> Tehkää tilaa näytelmälle! Se on varmasti hyvä! Ja kiitos kun sain tulla auttamaan
<Harriet> Ja anteeksi Amir että jäit yksin tekemään töitä! …tosin et varmaan edes kuule tätä
<Hyerin> *naurahtaa* Kiitos!
<Harriet> Hauskaa päivänjatkoa!
<Hyerin> Heippa!

*radiolähetys virallisesti päättyy, kun hiljaisuuden sijaan radio rasahtaa pois päältä*