Luukku 17

Tämän luukun tarjoaa Kurosawan taikakoulusta vieraileva opettaja Klaus Schneider!

Klaus Schneider | Vieraileva opettaja | Jästitieto

Kurosawan Taikakoulusta vierailemaan saapunut saksalaistaustainen jästitiedon opettaja, joka on tunnettu erityisesti löyhästä työmoraalistaan, rennosta olemuksestaan ja ylettömästä kahvinkulutuksestaan. Ei opeta tällä hetkellä Tylypahka AM:issa säännöllisesti mitään ja viettää suurimman osan ajastaan Tylyahon anniskeluliikkeissä. Arvostaa suuresti kaunista naisseuraa ja välttelee työtehtäviä kuin ruttoa.


Tylyahon parhaat menomestat

Raskaiden jouluvalmistelujen lomassa rentoutuminen on erityisen tärkeää ja mikä olisikaan rentouttavampaa kuin viettää iltaa (ja yötä) jossakin Tylyahon monista baareista, pubeista ja yökerhoista. Tarjonta ja laatu on toki ehkä hieman köyhää omaan makuuni, mutta eipä sitä niin pieneltä kylältä kuin Tylyaho sovi toki odottaa liikoja. Esittelenkin tässä siis nyt Tylyahon suosikki-illanviettopaikkani sekä niiden joulutarjontaa.

Kolme luudanvartta (pubi ja majatalo)

Kolme luudanvartta on Tylyahon peruspubi, joka nauttii huomattavaa suosiota myös Tylypahkan oppilaiden keskuudessa. Tästä johtuen se onkin kenelle tahansa henkilökunnan jäsenelle ehdoton ei-ei. Kukapa tahtoisikaan nauttia arvokkaasta vapaa-ajastaan pubissa vain tullakseen oppilaiden typerien kysymysten keskeyttämäksi tai päätyäkseen jonkin heidän ala-arvoisen juorulehtensä sivuille. Kehotankin siis kaikkia henkilökunnan jäseniä jättämään tämän paikan suosiolla väliin, ellei sitten satu tarvitsemaan myös satunnaista majoitusta, sillä pubi toimii myös majatalona ja sen huoneet ovat melko miellyttäviä ja sopivat monenlaiseen… aktiviteettiin. Oppilaille tietysti kuitenkin suositeltava paikka, sillä Kolme Luudanvarttahan on yksi niistä harvoista tällä listalla, joihin alaikäiset edes pääsevät sisään. Talviaikaan paikka tarjoilee kermakaljan lisäksi myös monia muita klassikoita lämmitettynä ja suosittelen niitä kaikkia. En kuitenkaan kerralla. Pubin pieni joulumenu (kalkkunaa ja paistettuja perunoita vihanneksilla sekä jouluvanukas) on kuitenkin kokeilemisen arvoinen loistavan hinta-laatusuhteensa vuoksi. Joulukoristelut ovat hillityt, mutta tuovat mukavaa tunnelmaa.

Jouluisuus 4/5
Tunnelma 2/5 (5/5, jos olet oppilas)
Juoma 3/5
Ruoka 4/5
Hinta-laatusuhde 4/5


Sianpää (pubi ja majatalo)

Myös Sianpää toimii pubin lisäksi majatalonakin, mutta kehotan jättämään sen väliin lian ja erityisesti ikävän hajun vuoksi. Jos kuitenkin vuohet miellyttävät, niin miksipä ei. Paikka on huomattavan likainen ja ikkunoista tuskin näkee ulos, mutta Sianpäähän ei mennäkään ihailemaan maisemia vaan tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä. Ja töhnän paksuus ikkunoissa on sellainen, että jos ei näe sisältä ulos, niin eipä nähdä ulkoa sisällekään, mikä voi toisinaan olla selkeä plussa. Lisäksi pubi tarjoilee muutamia juomia, joita muista paikoista voi olla vaikea saada. Huhut siitä, että juomalistalla olisi myös yksisarvisen verta ovat kuitenkin perättömiä. Sen sijaan listalta löytyy pari oikein erinomaista tuliviskiä. Joulukoristeluista ja Sianpäästä ei oikein voida puhua edes samassa lauseessa, sillä olisi jo liikaa vaadittu, että baarissa tehtäisiin edes joulusiivousta. Joulukuun aikana ruokalistalta löytyy savustettua lohta ja luumurahkaa, mutta kehottaisin jättämään molemmat väliin ikävän suuren ruokamyrkytysriskin vuoksi. Juomalistalle jouluaikaan päätyvät puolukkaiset juomat sen sijaan ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Hienoimmat kaavut kannattaa jättää kotiin Sianpäähän suunnatessa, sillä vuohen haju tarttuu ikävästi vaatteisiin.

Jouluisuus 1/5
Tunnelma 2/5
Juoma 4/5
Ruoka 1/5
Ruokamyrkytysriski 4/5


Tanssiva yksisarvinen (yökerho)

Kun puhutaan Tylyahon yökerhoista, puhuttavaa ei ole paljoa, mutta niistä kahdesta Tanssiva yksisarvinen on se huomattavasti parempi yökerho. Varsinaista ruokatarjoilua paikassa ei ole, mutta jotain pientä naposteltavaa listalta löytyy. Juomalista puolestaan on erittäin onnistunut ja siltä löytyy tavallisten suosikkien lisäksi myös nerokkaita cocktaileja. Joulun alla kannattaa ehdottomasti kokeilla ainakin joululistan piparkakkudrinkkejä, jotka saattavat kuulostaa epäilyttäviltä, mutta ovat erittäin hyviä. Älä anna myöskään paikan ulkokuoren hämätä, sillä vaatimattoman julkisivun taakse kätkeytyy siisti ja loistavalla maulla sisustettu yökerho. Paikkaa ei ehkä ole pilattu koolla, mutta sen tilaratkaisut ovat loistavia eikä Tylyahon kokoisessa kyläpahasessa nyt paljon yökerhoihin porukkaa riitäkään. Musiikki Tanssivassa yksisarvisessa on tavallisesti hyvä yhdistelmä niin uudempaa tarjontaa kuin vanhoja hittejäkin. Tanssijoita löytyy tavallisesti tarpeeksi ainakin perjantai- ja lauantai-iltaisin, mutta ajoittain myös viikolla. Jouluun Tanssiva yksisarvinen valmistuu hillityn tyylikkäästi, mikä sopii paikan imagoon erinomaisesti.

Jouluisuus 3/5
Tunnelma 5/5
Juoma 5/5
Ruoka
Musiikki 4/5


Merlinin krouvi (kapakka)

Merlinin krouvin omistaja fanittaa joulua ihan kympillä ja sen näkee jo krouvin julkisivustakin heti marraskuun alusta asti, kun halloweenista vain on päästy ohi. (Tai sitten hän fanittaa vain ylipäätään kaikkia juhlia, sillä halloween-koristelut ovat lähestulkoon yhtä yliampuvia kuin joulukoristelut.) Epileptikoiden onkin syytä kiertää paikka kaukaa tai vähintään sulkea silmänsä ohi kulkiessaan. Vilkkuvimmat ja kirkkaimmat koristevalot on onneksi kuitenkin jätetty krouvin ulkopuolelle, joten sisällä voi istuskella saamatta päänsärkyä tai luulematta olevansa yökerhossa. Kranssia, kuusenpalloja, kulkusia ja mistelinoksia kuitenkin sisällä on ripustettu kaikkialle mihin vain pystyy jotain ripustamaan ja loput leijuvat ilmassa loitsujen avulla. Joinakin päivinä sisälle on myös loitsittu hellä lumisade tunnelmaa tuomaan ja joulukuusta lähtien joulumusiikki muodostaa noin 80 % krouvin musiikkitarjonnasta. Sunnuntaista torstaihin krouviin pääsevät sisään alaikäisetkin klo 21 saakka, mutta viikonloppuisin ikäraja nousee jo kello 18. Itse suosittelenkin krouviin tutustumista nimenomaan perjantai-iltaisin, jolloin siellä on ehkäpä meno parhaimmillaan. Tylypahkan oppilaat kuitenkin tuntuvat kyllä joka tapauksessa suosivan enemmän Kolmea luudanvartta, sillä se on Merlinin krouvia lähempänä. Merlinin krouvin jouluhalko on niin herkullinen, että vie suorastaan kielen mennessään, joten sitä kokeilematta paikasta ei kannata poistua. Juomalista sen sijaan on keskinkertainen ja keskittyy enemmänkin miedompaan puoleen.

Jouluisuus 5/5
Tunnelma 4/5 (jos vuodenaikatunnelmointi on mieleen)
Juoma 2/5
Ruoka 4/5
Koristelut 4/5


Apoteekki

Ei saa sekoittaa oikeaan apoteekkiin, joka on tien toisella puolella parin talonmitan päässä – vaikka sieltä toki saisi vielä tujummat liemet kuin tästä baarista. Apoteekin hyviin puoliin kuulu se, että sinne on tiukka 21 vuoden ikäraja aamusta iltaan ja päivästä riippumatta. Paikka tuntuu olevan enemmänkin keski-ikäisten ja sitä vanhempien velhojen suosiossa ja naisia siellä näkyy melko harvoin. Jos kauniin seuran puuttuminen ei kuitenkaan häiritse, niin paikan vanhemmanpuoleisilla herrasmiehillä on usein erittäin mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan. Ovat huhujen mukaan pahempia juoruilijoita kuin kylän naisihmiset. Ruoka on tavallista pubiruokaa eikä listalla tai koko pubissa juuri näy vuodenaikojen vaihtuminen tai juhlat, kuten joulu. Joulukoristelut tuntuvat rajoittuvan joulukuuseen, joka tuodaan paikalle joulukuun puolessavälissä – jos se satutaan muistamaan. Juomapuoli kuitenkin on oivallinen ja listalta löytyy niin paikallisia erikoisuuksia kuin hieman kauempaakin tuotuja harvinaisuuksia. Apoteekki onkin ehkä hieman siistimpi ja vähemmän hämärällä tunnelmalla varustettu versio Sianpäästä. Ehdoton plussa on myös se, että tarjolla on elävää musiikkia tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

Jouluisuus 2/5
Tunnelma 3/5
Juoma 4/5
Ruoka 3/5
Naistarjonta 1/5