Luukku 19

Tämän luukun teille tarjoaa Rohkureportaasi!

Rohkureportaasi | Rohkelikon epävirallinen lehti

Rohkureportaasi on Tylypahka AM:in erehtymätön totuuden torvi ja jokaisen oppilaan sekä henkilökunnan jäsenen puolustaja koulun johtokunnan hirmuvallan alla. Lehti tekee uskomattoman pitkäjänteistä ja uskaliasta työtä koulun johtokunnan sekä Luihuisten törkeimpien juonien paljastamiseksi. Tätä nykyä lehden päätoimittajana toimii Lucas Mac Fhionnlaigh ja muuhun toimitukseen kuuluvat Gerald ja Roy Whittemore.


Totuus joulusta

Joulu. Tuo ihanan pyytteetön yhdessäolon ja rakkauden juhla. Kaikki se maukas ruoka ja kauniit koristelut. Kuin lämmin valopilkku keskellä synkintä talvea. Väriltäänkin vielä niin ihanan rohkelikonpunainen. Vaan älkää antako sen hämätä!

Jotkut väittävät, että koko joulu on kaupallinen salajuoni. Tämä on kuitenkin vain puoliksi totta. Joulu nimittäin on salajuoni, mutta ei suinkaan kaupallista laatua – ainakaan siinä mielessä, kun perinteisesti kuvitellaan. Joulu on nimittäin niin rakkaan opinahjomme Tylypahka AM:in salajuoni! Me Rohkureportaasissa olemme olemme olleet tämän juonen jäljillä jo useamman vuoden, mutta nyt olemme vihdoin valmiita astumaan julkisuuteen löydöksiemme kanssa.

Lähdimme tutkimuksissamme liikkeelle jälleen peruskysymyksellä siitä, kuka tästä kaikesta oikein hyötyy. Kuka joulusta todella hyötyy? Kaupan ala, vastaisivat varmasti monet, emmekä ole mitenkään kiistämässä tätä. Epäilemättä kaupat hyötyvät siitä, että yhtäkkiä yhden kuukauden aikana kaikki haluavat syödä 10 rasiallista suklaata ja ostaa kaikille läheisilleen lahjoja, joita nämä eivät halua, mutta ovat liian kilttejä sanoakseen sitä. Mutta on olemassa toinenkin taho, jota mediassa harvemmin tunnutaan joulusta syyttävän.

Yksi tämän koko jouluna tunnetun ahdistavan rumban suurimpia hyötyjiä on nimittäin nimenomaan koulumme Tylypahka AM. Tämä saattaa kuulostaa ensi alkuun kaukaa haetulta tai joidenkin mielestä jopa salaliittoteoriaiselta, mutta erästä merkkiteosta nimeltä Raamattu lainatakseni: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman.” Olemme toki enemmänkin pöyristyneitä kuin iloisia koulumme törkeistä teoista, mutta tahdomme kuitenkin löytää valoa pimeyden keskeltä ja iloa siitä, että pystymme nyt vihdoin paljastamaan tämän katalan juonen, jota koulu on hyödyntänyt jo aivan alkuajoistaan lähtien.

Tylypahka AM onnistuu joulun avulla nimittäin säästämään valtavia summia rahaa vuosittain. Pääosa tästä summasta koostuu opettajien palkoista sekä ruokakulujen pienentymisestä. Perinteisestihän Tylypahka AM lomauttaa kaikki opettajansa kaksi kertaa vuodessa ”joululomana” ja ”kesälomana” tunnettuihin syihin vedoten. Rohkureportaasin tutkimusten mukaan koulun joululoma on vain pidentynyt joka vuosi ja tähän on toki selvä syy. Joululoman ajalta opettajille ei tarvitse maksaa palkkaa. Tämä tarkoittaa nykyään lähestulkoon kuukauden palkkojen säästöä vuodessa per opettaja (ja lisäksi kolme kuukautta kesälomaverukkeella, mutta se on jo täysin toinen tarina).

Joululoman aikana koulu myös kannustaa oppilaita palaamaan koteihinsa ”viettääkseen joulua perheensä parissa”. Kaikkihan me tiedämme, että perhejoulu on lähinnä vaivaannuttava, ahdistava ja joskus jopa traumatisoiva kokemus, joka ajaa vuosittain monia perheitä mykkäkouluun, pysyvämpiin välirikkoihin ja joskus harvoin jopa henkirikoksiin. Kuitenkin viime vuosien lukujen mukaan tähän ”mahdollisuuteen” tarttuu silti yli 95 % koulun oppilaista ja lähestulkoon yhtä suuri osa myös henkilökunnasta. Tämä tarkoittaa kuukauden ajalta 95 % säästöjä koulun ruokakuluissa! Hyvin aivopesty, Tylypahka AM!

Koulullamme on myös yksi jouluinen suora tulonlähde, nimittäin joululahjoitukset. Koulu on onnistunut markkinoimaan joulun niin oppilaiden perheille kuin koulun ulkopuolisillekin tahoille sellaisena hyvän tahdon ja anteliaisuuden ja antamisen juhlana, että monet tapaavat jouluisin tehdä koululle pienemmän tai suuremman rahallisen lahjoituksen. Valitettavasti emme onnistuneet saamaan käsiimme tarkempaa tietoa näistä lahjoituksista, koska niitä (ymmärrettävistä syistä) säilytetään ilmeisen hyvin suojattuina, mutta tiedämme niiden olemassaolosta eräiden lahjoittajien kautta. Lahjoitukset luonnollisesti menevät suoraan koulun johtokunnan omiin taskuihin.

Näiden suurempien taloudellisten syiden lisäksi on vielä myös muutama pienempi säästö, joita Tylypahka AM vuosittain joulun avulla tekee. Koska joulu on onnistuttu kaiken muun pahan lisäksi profilomaan jotenkin tunnelmallisen hämäräksi juhlaksi, säästää koulu joululoman aikana valaistuskuluissakin. Jollakin ilveellä on onnistuttu myös maalaamaan kauniita kiiltokuvia siitä, miten jouluun ja talveen yleisesti kuuluisi kuumat juomat, villapaidat ja vilttien alle vetäytyminen, mikä mahdollistaa sen, että koulu pystyy talvikuukausien aikana säästämään huomattavia summia myös lämmityskuluissa ilman, että kukaan huomaa, kun ovat niin kiireisiä tunnelmoimaan peittojensa alla viluaan. Herätkää, ihmiset!

Tässä toivottavasti oli tarpeeksi pohdittavaa itse kullekin. Näiden todisteiden valossa emme voikaan muuta kuin todeta, että joulu (ainakin sellaisena kuin sen nykyään tunnemme*) on Tylypahka AM:in salajuoni, jota meidän kaikkien tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää. Tämän juonen päättämiseksi kehotammekin siis kaikkia kynnelle kykeneviä oppilaita ja henkilökunnan jäseniä jäämään tänä vuonna joululomaksi koululle sekä kiinnittämään erityistä huomiota koulun valaistukseen ja lämpötilaan. Pyydämme myös kaikkia ystävällisesti informoimaan perheitään siitä, ettei koululle kannata tehdä enää minkäänlaisia rahalahjoituksia niin jouluna kuin minään muinakaan aikoina.

Tästä kaikesta huolimatta Rohkureportaasi toivottaa kuitenkin lukijoilleen oikein lämmintä, valoisaa ja rohkelikonpunaista joulua!

Kirjoittanut: Lucas Mac Fhionnlaigh

* Emme ota (vielä) kantaa kyseisen juhlan aikaisempiin vaiheisiin tai kristinuskoon tai mihinkään muihinkaan uskontoihin yleisesti.