Luukku 16

Tämän luukun teille tarjoaa yrttitiedon prof. Rosalie Carrow.

Prof. Rosalie Carrow | Yrttitiedon professori
Rosalie Carrow on koulun uusi ja vasta valmistunut yrttitiedon opettaja. Tätä ei uskoisi, sillä professori Carrow tunnetaan harvinaisen tiukkapipoisena, joka toteuttaa sen minkä uhkaa. Professori Carrow ei myönnä julkisesti pitävänsä joulusta.

Rosalien joulukukkien hoito-ohjeet

Jouluna ihmiset antavat toisilleen ties millasia lahjoja. Joulunaikaan ihmiset myös kyläilevät paljon, ja silloin on viety aina jotain. Tämä jotain, käsittää joko suklaan, viinin tai kukkia. Kukat ovat ainoa asia noista, mistä on iloa pidempään, joten ajattelin kertoa teille hyvät vinkit erilaisten joulukukkien hyödyntämiseen.

Hyasintti

Hyasintti on paljon mielipiteitä jakava kukka voimakkaan tuoksunsa ansiosta. Hyasintti on sipulikasvi, jossa on pitkänomaiset lehdet. Pystysuorassa kukinnossa on 2-50 kukkaa, jokaisessa kuusi terälehteä. Hyasintti kestää myös sisäkukkana pidempään, vaikka sitä voi kasvattaa myös puutarhassa. Istutus tapahtuu näin ollen syys-lokakuun aikana. Hyasintti ostetaan usein nuppuisena, ja täyteen kukkaan se avautuu noin viikossa. Jos haluat pidentää hyasintin kukkimisaikaa, siirrä kasvi viileään yön ajaksi. Hyasinttia suosittelen että kastelette maltillisesti, sillä varsi saattaa kasvaa hyvinkin nopeasti. Jos se pääsee kasvamaan nopeasti, kannattaa hyasintti tukea tukikepillä.

Amaryllis

Amaryllis on myös sipulikasvi ja helppo hoidettava. Multa pidetään niukasti kosteana, kastelu tapahtuen haalealla vedellä, mutta varotaan ettei kastella kukkavarsien tyviä. Amarylliksessä on sama kuin hyasintissakin, kukinta-aika pitenee jos sen siirtää yöksi viileämpään paikkaan. Amaryllis toimii hyödyllisesti myös leikkokukkana, sillä liian pitkiksi venyneet varret voi leikata maljakkoon. Lisää vähän muuta leikkovihreää, niin siitä saa myös kauniin kimpun. Amaryllis kestää kauan maljakossa, kunhan leikkaat uuden imupinnan veden vaihdon yhteydessä.

Joulutähti

Joulutähti on turvallisin valinta joulukukista. Se ei tuoksu ihan niin voimakkaasti kuin amaryllis ja hyasintti. Joulutähti viihtyy kirkkaassa valossa, mutta suorasta paahteesta se ei pidä. Ihanteellisin lämpötila päivisin ei saisi nousta yli 22 asteen, öisin taas 18 asteen. Se ei siedä kylmää, ja lyhytkin aika viileässä aiheuttaa lehtien varisemisen. Joulutähti on myrkyllinen, ja pelkästään sen maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa ärsytystä iholle tai silmiin. Pitää tasaisesti kosteudesta, mutta mullan pinta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Suosittelen kasteluun kädenlämpöistä vettä. Liiallinen kastelu aiheuttaa juurien mätänemisen, sekä lehtien kellastumisen ja putoamisen. Joulutähti kannattaa sijoittaa lämpöiseen paikkaan, ja välttää vetoisia kohtia.