Tupienvälinen huispausliiga 2021-2022

9 heinä

Lukuvuoden 2021-2022 huispausotteluiden tulokset arvottiin, kuten aiempinakin vuosina. Arvontatavasta voi lukea tämän postauksen lopusta.

Huispausmestaruuden 2021-2022 voitti Puuskupuhin tupajoukkue kapteeni Isla Dunnin johdolla.

Joukkueet

Korpinkynsi

Pitäjä: José Da Silva (kapteeni)
Jahtaajat:
Lyöjät: Rigel Turner (varakapteeni)
Etsijä:

Luihuinen

Pitäjä: Vivianna West (kapteeni)
Jahtaajat: Gaëlle Lefebvre, Travis Stanson
Lyöjät: Gabriel Rover (varakapteeni) Samuel Selwyn
Etsijä:

Puuskupuh

Pitäjä: John Orion
Jahtaajat: Cordelia Norrington
Lyöjät: Alexander Barnett (varakapteeni)
Etsijä: Isla Dunn (kapteeni)

Rohkelikko

Pitäjä:
Jahtaajat:
Lyöjät: Timothy Morgan
Etsijä: Eliah Morgan (kapteeni)

Huispausottelut

1. ottelu: Rohkelikko vs. Luihuinen

Ottelu päättyi Rohkelikon voittoon pistein 180 – 50 | pelattu 6. marraskuuta 2021

Koulun huispauskauden avaa vihdoin pitkän odotuksen jälkeen Rohkelikon ja Luihuisen välinen ottelu! Yöllä noussut tuuli jatkuu varsin kovana ottaen aina silloin tällöin kunnon puuskia. Vielä aamiaisen aikaan saattoi kuulla epäilyksiä siitä, että ottelu jouduttaisiin jopa siirtämään, mutta keskipäivään mennessä tuuli on tyyntynyt sen verran, että koulun lennon ja huispauksen professori arvioi sään tarpeeksi turvalliseksi ottelulle. Ottelu lähtee käyntiin varsin hitaasti, ja kova tuuli tekee kaadon tähtäämisestä maaliin selvästi normaalia vaikeampaa. Maaleja syntyy melko verkkaaltaan, mutta tasaisesti molemmille joukkueille. Tuuli vaikuttaa palloista eniteen pieneen ja siivekkäseen sieppiin, josta saadaankin ensimmäinen havainto vasta, kun se tuulenpuuskan seurauksena kopsahtaa suoraan Rohkelikon etsijän luudanvarteen. Ääni ei kuitenkaan jää huomaamatta lähellä olleelta Luihuisen etsijältäkään ja alkaakin vauhdikas — ja ehkä hieman vaarallisen näköinen — takaa-ajo tuulessa heittelehtivän siepin perässä. Lopulta siepin saa kuitenkin kiinni Rohkelikon etsijä. Sillä välin Rohkelikon jahtaajat olivat ehtineet tehdä 3 maalia ja Luihuisen jahtaajat puolestaan 5. Siepin tuomien pisteiden myötä kauden ensimmäinen ottelu päättyy kuitenkin Rohkelikon voittoon.

2. ottelu: Korpinkynsi vs. Puuskupuh

Ottelu päättyi Puuskupuhin voittoon pistein 40 – 230 | pelattu 20. marraskuuta 2021

Parin viikon takaista huispauskauden avausottelua sää ei ehkä suosinut, mutta Puuskupuhin ja Korpinkynnen joukkueiden välisen ottelun aamu valkenee selkeänä ja tyynenä. Sellainen täydellisen lämmin ja aurinkoinen syyspäivä, joita harvoin enää näin myöhään syksyllä tavattiin. Ottelun alkaessa huispauskatsomotkin ovat varsin täynnä yleisöä. Puuskupuhin jahtaajaketju on selvästi edelleen hyvässä terässä, sillä maaleja alkaa syntyä melko nopeasti. Korpinkynnen joukkue laittaa hanttiin kuitenkin parhaansa mukaan ja pian pisteet alkavatkin vähän tasaantua. Molempien joukkueiden pitäjät panevat peliin selvästi parastaan, sillä ottelun pidetessäkään maaleja ei juuri pääse syntymään. Osa yleisöstä on jo lähtenyt tankkaamaan itseensä pientä välipalaa, kun Puuskupuhin etsijä vihdoin saa havainnon siepistä ja lähtee takaa-ajoon saaden melkoisen etumatkan Korpinkynnen etsijään, joka oli epäonnisesti aivan kentän toisella laidalla. Kirkas auringonpaiste kuitenkin selvästi hankaloittaa sieppijahtia, sillä molemmat etsijät kadottavat siepin näkyvistään useamman kerran ja ottelu venyy edelleen. Lopulta pitkän ja uuvuttavan ajojahdin jälkeen Puuskupuhin etsijä onnistuu karistamaan Korpinkynnen etsijän kannoiltaan ja nappaa siepin päättäen ottelun. Sillä välin Puuskupuhin joukkue ehti tehdä 8 maalia ja Korpinkynnen joukkue 4. Siepistä ja maaleista saatavien pisteiden myötä Puuskuph voittaa paitsi ottelun siirtyy myös tupaliigan kärkeen.

Välitilanne

1. Puuskupuh 230
2. Rohkelikko 180
3. Luihuinen 50
4. Korpinkynsi 40

3. ottelu: Korpinkynsi vs. Luihuinen

Ottelu päättyi Korpinkynnen voittoon pistein 210 – 30 | pelattu 5. helmikuuta 2022

Pitkän joulutauon jälkeen päästään vihdoin taas kokoontumaan huispauskentälle, kun Korpinkynnen ja Luihuisen huispausjoukkueet ottavat toisistaan mittaa. Sää ei ehkä oikein viimeksi suosinut Luihuisen joukkuetta eikä sitä voi varsinaisesti sanoa tästäkään päivästä, mutta ainakin on tyyntä. Pilvet ovat peittäneet aamusta asti taivasta niin, ettei aurinkoa juuri näy, ja tammikuun lumisateet ovat vaihtuneet kevyeksi tihkusateeksi. Ei kuitenkaan auta vaan kummankin joukkueen pelaajat saavat vetää suojalasit silmilleen ja nousta luudilleen, kun ottelu vihelletään alkaneeksi. Korpinkynnen joukkueen jahtaajat aloittavat vahvasti ja Luihuisella on vaikeuksia pysyä kannoilla – mutta periksi ei anneta! Molempien joukkueiden etsijät tähyilevät kuumeisesti sieppiä harmaassa iltapäivässä. Sen tuttua kimmellystä on vaikeampi havaita, kun aurinko pysyttelee piilossa sadepilvien takana. Lopulta Korpinkynnen etsijä kuitenkin havaitsee siepin, ja lähtee takaa-ajoon, Luihuisen etsijän valitettavasti pyöriessä epäonnisesti aivan toisella puolella kenttää. Takaa-ajon jatkuessa myös Luihuisen etsijä alkaa kuitenkin saavuttaa sieppiä ja näyttää siltä, että ottelun voi vielä voittaa kumpi vain joukkue. Lopulta Korpinkynnen etsijä onnistuu kuitenkin saamaan otteen siepistä, päättäen ottelun. Ottelun aikana Korpinkynnen joukkue onnistui tekemään 6 maalia ja Luihuisen joukkue 3. Näin ollen Korpinkynsi voittaa ottelun siirtyen tupaliigan kärkeen.

4. ottelu: Rohkelikko vs. Puuskupuh

Ottelu päättyi Puuskupuhin voittoon pistein 70 – 220 | pelattu 19. helmikuuta 2022

Kaksi viikkoa edellisen ottelun jälkeen koulu kokoontuu taas huispauskentälle ja tällä kertaa vastakkain ovat Rohkelikon ja Puuksupuhin huispausjoukkueet. Pilvet peittävät taivasta tänäänkin, mutta tällä kertaa ne ovat valkoiset eikä näytä siltä, että luvassa olisi niin vettä kuin luntakaan. Sekä Rohkelikon että Puuskupuhin joukkueiden jahtaajatiimit ovat selvästi hyvässä vireessä, sillä maaleja alkaa syntyä nopeasti – ja erittäin tasaisesti. Etsijöillä sen sijaan ei mene ehkä aivan yhtä hyvin, mutta lopulta Rohkelikon etsijä näkee siepin lähellä katsomoa. Tämä ei jää kuitenkaan huomaamatta Puuskupuhin etsijältäkään, joka lähtee nopeasti mukaan ajojahtiin. Sieppi syöksähtelee ympäri katsomoa ja Rohkelikon maalisalkoja etisjöiden pujotellessa perässä. Takaa-ajo on vauhdikas ja täynnä vaarallisia tilanteita, kummankin etsijän ollessa vuoroin lähempänä sieppiä. Lopulta siepin onnistuu nappaamaan Puuskupuhin etsijä. Molemmat joukkueet ehtivät tehdä ottelun aikana 7 maalia. Siepin nappaaminen vie voiton kuitenkin Puuskupuhin joukkueelle, joka nouseekin heti liigan kärkeen Rohkelikon jäädessä tasapisteisiin Korpinkynnen kanssa.

Välitilanne

1. Puuskupuh 450
2. Korpinkynsi 250 ja Rohkelikko 250
4. Luihuinen 80

5. ottelu: Puuskupuh vs. Luihuinen

Ottelu päättyi Puuskupuhin voittoon pistein 240 – 40 | pelattu 23. huhtikuuta 2022

Otteluaamu valkenee mukavan puolipilvisenä, mitä varmasti molemmat joukkueet arvostavat. Onhan sää varsin ihanteellinen huispausottelu. Aamun pieni koleuskin väistyy keskipäivää kohti ja ottelu päästään aloittamaan ilman, että katsojienkaan tarvitsee värjötellä viltteihin kääriytyneinä. Puuskupuhin jahtaajat aloittavat pelin vahvasti, kuten usein aiemminkin, ja maaleja syntyy hyvää vauhtia. Luihuisen joukkueella vaikuttaa olevan jonkin verran vaikeuksia pysytellä perässä tahdissa. Luihuisen etsijä näyttää kuitenkin olevan melko hyvässä vireessä ja havaitsee siepin varsin nopeasti. Kun Puuskupuhin etsijäkin äkkää siepin jonkin ajan kuluttua, ei Luihuisen etsijälle jää muuta vaihtoehtoa kuin lähteä jahtiin mukaan, vaikka maalitilanne ei olekaan joukkueelle ehkä täysin ihanteellinen. Sieppijahdista tulee varsin tiukka, ja Puuskupuhin sekä Luihuisen etsijät pysyttelevät visusti rinnakkain. Lopulta siepin nappaa kuitenkin Puuskupuhin etsijä, päättäen ottelun Puuskupuhin voittoon. Puuskupuhin joukkue ehti tehdä ottelun aikana 9 maali ja Luihuisen joukkue 4, mikä valitettavasti jättää Luihuisen lopullisesti tupaliigan viimeiselle sijalle, mutta antaa Puuskupuhille vielä melkoisen etumatkan Korpinkynnen ja Rohkelikon kirittäväksi, jos nämä mielivät vielä viedä huispauspokaalin kotiin.

6. ottelu: Rohkelikko vs. Korpinkynsi

Ottelu päättyi Rohkelikon voittoon pistein 180 – 70 | pelattu 7. toukokuuta 2022

Jos edellinen ottelu pelattiin ihanteellisessa säässä, niin vuoden viimeisen ottelun sää on kaikkea muuta. Aamusta alkanut tihkusade yltyy keskipäivään mennessä kunnon rankkasateeksi. Jos huispausta ei pelattaisi ilmassa, tarvitsisivat pelaajat varmasti räpylät tähän otteluun. Ottelu kuitenkin päätetään pelata säästä huolimatta eikä Korpinkynnen ja Rohkelikon huispaajille jää muuta vaihtoehtoa kuin vetää parhaat vettähylkivät suojalasit silmilleen ja nousta luudille. Lieneekö Korpinkynnen joukkue harjoitellut maalintekoa juuri tällaisissa olosuhteissa, sillä maaleja alkaa syntyä sellaista tahtia, että Rohkelikon jahtaajilla on selviä vaikeuksia pysyä perässä. Ensimmäistä havaintoa siepistä saadaan odottaa varsin pitkään, mutta lopulta sen tekee Korpinkynnen etsijä. Rohkelikon etsijän ollessa aivan kentän toisessa päässä ja varsin kiireinen kahden ryhmyn kanssa, saa Korpinkynnen etsijä sieppijahtiin hyvän etumatkan. Jahti rankkasateessa on kuitenkin hankala, ja Korpinkynnen etsijä epäonnisesti kadottaa siepin kesken jahdin. Rohkelikon etsijä sen sijaan on sillä välin päässyt vihdoin eroon ryhmyistä ja saa napattua siepin nopealla syöksyllä, päättäen vetisen ottelun Rohkelikon voittoon. Rohkelikon joukkue ehti ottelun aikana tehdä 3 maalia ja Korpinkynnen joukkue 7. Voitto nostaa Korpinkynnen kanssa tasapisteissä olleen Rohkelikon joukkueen liigan toiselle sijalle, mutta pisteet eivät kuitenkaan riitä kipuamaan Puuskupuhin ohi ensimmäiselle sijalle.

Lopputulokset

1. Puuskupuh 690
2. Rohkelikko 430
3. Korpinkynsi 320
4. Luihuinen 120

Huispausmestaruuden 2022 on voittanut PUUSKUPUH!

Arvontasäännöt

Tänä lukuvuonna käytämme sääntöjä arvonnassa kuin viime vuonnakin. Ottelun aluksi arvotaan ottelun pituus (erittäin lyhyt / melko lyhyt / normaalia lyhyempi / normaali / normaalia pidempi / melko pitkä / erittäin pitkä) ja tämä pituus vaikuttaa puolestaan siihen, miten monta maalia ottelun aikana on mahdollista maksimissaan tehdä (5 / 10 / 15 / 20 / 25 / 30 / 35). Ottelupituuksien todennäköisyydet on määritetty siten, että ottelulla on 80 % mahdollisuus olla normaalin pituinen, 5 % mahdollisuus olla normaalia lyhyempi tai normaalia pidempi, 3 % mahdollisuus olla melko lyhyt tai melko pitkä ja 2 % mahdollisuus olla erittäin lyhyt tai erittäin pitkä. Ottelun pituus arvotaan heittämällä d100-noppaa. Ottelupituudet menevät siis seuraavasti:

d100 = 1-2 –> Erittäin lyhyt ottelu (2 % otteluista) –> 5d10 (joukkueilla 5 maaliyritystä)
d100 = 3-5 –> Melko lyhyt ottelu (3 % otteluista) –> 10d10 (joukkueilla 10 maaliryitystä)
d100 = 6-10 –> Normaalia lyhyempi ottelu (5 % otteluista) –> 15d10 (joukkueilla 15 maaliyritystä)
d100 = 11-90 –> Normaali ottelu (80 % otteluista) –> 20d10 (joukkueilla 20 maaliyritystä)
d100 = 91-95 –> Normaalia pidempi ottelu (5 % otteluista) –> 25d10 (joukkueilla 25 maaliyritystä)
d100 = 96-98 –> Melko pitkä ottelu (3 % otteluista) –> 30d10 (joukkueilla 30 maaliyritystä)
d100 = 99-100 –> Erittäin pitkä ottelu (2 % otteluista) –> 35d10 (joukkueilla 35 maaliyritystä)

Muuten maalit arvotaan samalla tavalla kuin ennenkin eli jokaisella maaliyrityksellä joukkueella on 30 % mahdollisuus tehdä maali (maali katsotaan onnistuneeksi, mikäli heitto d10 on vähintään 8). Roolipelillisesti täyden kympin heitot voidaan katsoa erityisen taitavasti tehdyiksi maaleiksi ja ykköset puolestaan oikein kunnolla ohi menneiksi. Maalit heitetään ottelun pituuden arpomisen jälkeen ja ne tarkoittavat kaikkia ottelun aikana tehtyjä maaleja yhteensä. Jokaisesta maalista joukkue saa 10 pistettä.

Siepin nappaaminen arvotaan kaksivaiheisesti. Ensin heitetään siepin havaitsemisesta d100. Suuremman luvun saanut etsijä näkee siepin ensimmäisenä ja saa seuraavaan heittoon bonusta noppalukujen kymmenellä jaetun erotuksen verran (erotus jaettuna 10:llä ja pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun normaalien pyöristyssääntöjen mukaisesti). Tämän jälkeen varsinaisesta siepin nappaamisesta heitetään molemmille etsijöille d20. Siepin ensimmäisenä nähnyt etsijä saa lisäksi aiemmin lasketun bonuksen heittoonsa eli d20+X. Suuremman luvun saanut etsijä nappaa siepin. Mitä suurempi nopan silmäluku on, sitä nopeampi ja taitavampi siepin nappaus on ollut. Siepin nappaamisesta joukkue saa 150 pistettä.

Lisäksi otteluiden alussa heitetään nopalla myös (vuodenajasta riippuva) säätila, joka on kuitenkin vain roolipelillinen lisä eikä sillä ole mitään vaikutusta muihin heittoihin.

Ottelun lopussa pisteet siepin nappaamisesta sekä maaleista lasketaan yhteen ja enemmän pisteitä kerännyt joukkue voittaa ottelun. Molempien joukkueiden keräämät pisteet merkataan ylös ja vuoden lopussa koko huispausliigan voittaa se joukkue, joka on kerännyt yhteensä eniten pisteitä lukuvuoden aikana. Vaikka joukkue siis häviääkin ottelun, otetaan ottelussa kerätyt pisteet huomioon liigan kokonaispistemäärässä.

Mikäli kaikkien kuuden ottelun jälkeen kaksi (tai useampi) tupaa on tasapisteissä ensimmäisellä sijalla, pelataan ylimääräisiä finaaliotteluita, kunnes saadaan selville voittaja.

Nopat:
d10 = 10-sivuinen noppa, jossa on luvut 1-10
d20 = 20-sivuinen noppa, jossa on luvut 1-20
d100 = 100-sivuinen noppa, jossa on luvut 1-100

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *