Luukku 5

Tämän luukun teille tarjoaa Puuskupuhin Jamie Wescott ja koulun virallinen lehti Mercury NL!

Jamie Wescott | 7. luokka | Puuskupuh

Lempeä ja melko huomaamaton poika, joka piilotteli nuorempana enimmäkseen kaulassaan lähestulkoon aina roikkuvan huivin takana, mutta joka valittiin tänä syksynä Puuskupuhin johtajapojaksi. On autellut aina silloin tällöin koulun lehdessä Mercury NL:ssä ja olikin mm. lehden muinaisen ihmissuhdepalstan mystinen Herra X, joka vastaili lukijoiden pulmiin. Auttaa edelleen mielellään muita ihmisiä.


 

Joulugallup

Joulu lähestyy ja koulun lehden sivut ammottavat jälleen kerran tyhjyyttään, joten päätimme toteuttaa pienen, jouluaiheisen gallupin koulun oppilaiden ja henkilökunnan keskuudessa. Lähdetään siis selvittämään, miten Tylypahka AM:läiset viettävät jouluaan! Kysyimme kaikilta haastatelluilta seuraavat kysymykset:

1. Miten vietät joulua?
2. Mikä on parasta joulussa?
3. Mikä on ikävintä joulussa?
4. Mitä toivot joululahjaksi?

Lähdimme etsimään haastateltavia aluksi koulun pihamailta ja löysimmekin heti kolme Rohkelikkoa:

Sebastian Madison (Rohkelikko, 7. luokka)
  1. Toivottavasti surffaten!
  2. Loma! Tai, siis, tiedän, että pitäisi sanoa perhe ja ruoka ja hyvä tunnelma, mutta oikeasti loma on paras juttu.
  3. Ruuan määrä! Sitä on ihan liikaa, vaikka se on hyvää. Ja sitä myös tuputetaan liikaa! Lihon.
  4. Uuden lenkkarit!
Tristan Grimes (Rohkelikko, 1. luokka)
  1. Koululla, koska vanhempani lähtivät Malediiveille. Aion tutkia koulun jokaisen nurkan, jotta voisin asettaa ans… tai siis, jotta tietäisin… mitä… joka nurkassa on. Joo.
  2. Joululahjat ja velhopaukkukaramellit!
  3. Se, että kaikki kaverit viettävät joulua jossain muualla.
  4. Uutta luutaa! Ja sitä, että saisin tuoda sen koululle – ihan epäreilua, ettei ekaluokkalaisilla saa olla omia luutia!
Lucas Mac Fhionnlaigh (Rohkelikko, 6. luokka)
  1. Kotona, perheeni ja muun sukuni kanssa. Jouluvastaanotto, jouluillallinen, tanssiaiset… Kaikkea rasittavaa. Ja uutena vuotena vielä pahempaa!
  2. Se, että ei ole koulua.
  3. Sukuni.
  4. Sitä, että loput jälki-istuntoni armahdettaisiin.

Palattuamme kylmästä ulkoilmasta takaisin koulun sisätiloihin, jouduimme yllätetyksi tapasimme Korpinkynnen huispausjoukkueen uuden lyöjän:

Harold Benson (Korpinkynsi, 5. luokka)
  1. Vietän sen ihan tavallisesti, kotona.
  2. Se, että muilla on hyvä mieli.
  3. No.. sen kaupallisuus on aika ikävä juttu.
  4. En mitään, sillä en tarvitse mitään.

Myöhemmin kohtasimme käytävällä pari Luihuisen oppilasta, jotka ystävällisesti suostuivat vastaamaan kysymyksiimme:

Anthony Underwood (Luihuinen, 6. luokka)
  1. Ihan tavallisesti, kotona perheeni kanssa. Joulupäivänä yleensä syömme joulupäivällisen, avaamme lahjat, kuuntelemme radiosta joululauluja ja pelaamme joskus yhdessä lauta- ja korttipelejä tai kokoamme palapelejä.
  2. Rauhallinen tunnelma, lämpimät juomat ja se, että voi kerrankin olla ajattelematta koulua.
  3. Usean päivän rauhallinen yhdessäolo perheen kanssa altistaa yleensä ennen pitkää erilaisille… erimielisyyksille. Se on ikävää. Itku pitkästä ilosta, vai miten sitä sanotaan.
  4. Mmmh. Enpä tiedä… En oikeastaan tällä hetkellä mitään… Mutta kirjat ovat aina hyvä lahja. Tai jonkin lehden vuosikerta. Se oli itse asiassa aika hyvä idea. Siitä olisi iloa koko vuodeksi. Mutta en siis oikeastaan tiedä, mitä itse toivoisin… Tai ehkä uutta sulkakynää. Vanha kynäni alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt.
Atlas Ironwood (Luihuinen, 5. luokka)
  1. Vietän joulun perheeni kanssa kotona. Yleensä syömme jouluruokaa, vaihdamme lahjat ja vietämme jouluyön observatoriossa (ihan kuin siellä ei vietettäisi muutenkin 24/7).
  2. Joulussa parasta on pimeä jouluyö (varsinkin jos se on pilvinen ja luminen), glögi ja piparit. Jouluruuan kokkaaminen ja pipareiden leipominen on myös kivaa.
  3. Se, että joudun samaan tilaan pikkuveljeni kissan kanssa. Se kamala katti on koko ajan kimpussani. Haluaisin myös viettää joskus joulun koululla, mutta perheeni painostaa minut kotiin.
  4. Ööööh. Joululahjoissa tärkeintä on ajatus, ei itse lahja. Siis siinä tapauksessa, jos lahjan ajatus ei millään tavalla liity tähtitieteeseen. En halua enää yhtään kaukoputkea tai tähtikarttaa, kiitos. Olen yleensä iloinen, jos lahjan antaja on tehnyt lahjansa itse ja nähnyt siihen jonkin verran vaivaa. Villasukat, itse leivotut piparkakut tai itse maalattu taulu ovat tosi kivoja ideoita, joita voisin hyödyntää itsekin.

Satuimme illalla törmäämään myös pariin opettajaan, jotka olivat ilmeisesti menossa henkilökunnan pikkujouluihin tai palaamassa sieltä tai Tylyahosta tai jotain muuta vastaava. Emme aivan saaneet selvää, sillä etenkin toinen professoreista tuntui olevan erittäin… sekavassa tilassa, mutta he kuitenkin vastasivat myös kysymyksiimme:

Prof. Abigail Cheshire (numerologia ja muinaiset riimut)
  1. Palaan aina viettämään joululomaa perheeni ja muun sukuni parissa. Meillä on aina niin mukavaa sitten isommalla porukalla! Ilahduttaa aina yhtä paljon tavata kaikkia serkkuja, tätejä ja setiä, joita en ole pitkään aikaan nähnyt!
  2. No tietenkin sukulaisten tapaaminen ja se, että on hyvää seuraa ja hyvää ruokaa ja kaikilla hyvä tunnelma. Jos sattuu olemaan lunta, niin se on tietysti valtava plussa, mutta aika harvinaistahan se nykyään on.
  3. Ikävintä joulussa… Nytpä pistit pahan… Joulu on kyllä niin mahdottoman mukava juhla, että siitä on äärettömän vaikea keksiä mitään ikävää. Ehkäpä ikävintä joulussa on korkeintaan se, jos joku on sattunusta ostamaan vahingossa omenaglögiä mustikkaglögin sijaan eikä sekään nyt ole hirveän ikävää! Omenaglögikin menettelee kyllä.
  4. Voi ei, tällaisia kysymyksiähän… Mitäköhän sitä tässä kehtaisi nyt sanoa… Minulla on tietysti muutama kirja, jotka olisivat kivoja ja sitten uusi laskutikku, tiedäthän, sellainen uudenlainen, jossa on automaattinen kirjainmuunnin ja kaikkea… tai… Niin! Tai sitten sellainen… laskutin… laskuin… laskin! Juuri sellainen! Jästeillä on professori Schneiderin mukaan joku oikein mahdottoman näppärä laite laskutoimitusten tekemiseen ja olisi varmasti mielenkiintoista päästä tutkimaan sellaista. On kuulemma kätevämpi kuin laskutikku, mutta en oikein tiedä, uskoako sellaista vai ei!
Prof. Vincent Coates (koulukuraattori, totaalisen tuliviskihuuruissa)
  1. Koululla, mieluiten juoden laadukasta skottilaista tuliviskiä, polttaen sikareita, lukien hyvää kirjallisuutta, ja suunnitellen uusia jälki-istuntoja oppilaille, sillä aiemmat suunnitelmani ovat kaikki käytettyjä.
  2. Se, että linna on kerrankin rauhallinen!
  3. Se, että ajatellaan, että jouluksi koululle jäämisessä on jotain vikaa, ja että kaikkialla toitotetaan, että joulu on perhejuhla. Mitä vikaa siinä on, ettei ole hankkinut omaa perhettä!
  4. Skottilaista tuliviskiä, sikareita, ja sitä, että herra Mac Fhionnlaigh saisi taianomaisesti joulun aikana hieman tervettä järkeä päähänsä.

Seuraavana aamuna prof. Coates näytti kuitenkin jotenkin katuvalta ja halusi jostain syystä antaa vielä toisen haastattelun gallupia varten ja koska hän nyt sattuu olemaan arvostettu professori, jolle ei oikein voi sanoa ei, niin sallimme sen toki hänelle. Tässä siis prof. Coatesin oikeat vastaukset:

Prof. Vincent Coates (koulukuraattori)
  1. Vierailen joulupyhien aikana isäni sekä veljeni perheen luona, mutta muuten vietän joulua koululla.
  2. Vapaa-aika, jonka voi viettää esimerkiksi takan ääressä kirjaa lukien.
  3. Ainakin viime joulussa oli ikävintä se joululauluksi itseään kutsuva mekastus, joka soi radiossa jatkuvasti – mikä sen yhtyeen nimi olikaan, Kohtalottaret? Aivan kaameaa.
  4. Kirjat ovat aina tervetulleita lahjoja.