Luukku 12

Tämän luukun tarjoaa Luihuisten neulontakerho eli Anthony Underwood ja Atlas Ironwood!

Anthony Underwood | 6. luokka | Luihuinen

Luihuisten toivo, joka on varmastikin hyvää vauhtia matkalla taikaministeriksi. Luihuisten huispausjoukkueen lyöjä ja kapteeni, valvojaoppilas sekä oppilaskunnan puheenjohtaja. Loistaa koulumenestyksellään lähestulkoon oppiaineessa kuin oppiaineessa, mutta siitä huolimatta hänet tunnetaan koululla paremmin ehkäpä siitä, että hän tapaa pukeutua tyttöjen koulupukuun.

Atlas Ironwood | 5. luokka | Luihuinen

Atlas Ironwood on viidesluokkalainen luihuinen, joka tunnetaan koulun tietotoimistona. Atlas on aina myöhässä niin elämässä kuin ihmissuhteissakin, mutta hajamielisyydestään huolimatta poika ei koskaan unohda joulupipareita uuniin liian pitkäksi aikaa.


 

Neulontakerhon luihuisvillasukat

Tässä luukussa neulomme jouluiset luihuissukat. Tällä ohjeella voit myös neuloa värejä vaihtamalla minkä tahansa muun tuvan tupasukat, mutta suosittelemme kuitenkin lämpimästi nimenomaan luihuissukkien neulomista, koska ne ovat kiistatta kaikista tyylikkäimmät. Jos aivan oikeanlaisia värejä ei tahdo löytyä, niin se ei haittaa: ajatus on tärkein. Suosittelemme myös erityisesti puusta valmistettujen neulontapuikkojen käyttämistä, sillä ne kilisevät vähemmän kuin metalliset ja häiritsevät siten mahdollisimman vähän keskustelua (ja tupatovereitasi).

Neulominen on hyvää ajanvietettä juoruilun ohelle, sillä se ei vaadi liikaa ajatustyötä, joka olisi pois juorujen prosessoimisesta, muistamisesta ja yhdistämisestä muihin kuulemiinsa juoruihin. Se myös tekee juoruilusta sosiaalisesti hyväksyttävämpää, sillä jos joku sattuu osumaan paikalle, näyttää siltä, että harjoitatte vain suuresti arvostettuja käsityötaitoja ja siinä ohessa keskustelette henkeviä.

Tämän ohjeen avulla voit kutoa kengänkoon 30(38)46 sukat.

Luo ensin puikolle 40(48)56 silmukkaa. Tämä kannattaa tehdä siten, että luo silmukat kahdelle puikolle ja vetää luomisen jälkeen toisen puikon välistä pois, jolloin silmukat eivät ole liian kireitä. Jos tämä kuitenkin sattuu unohtumaan, koska juuri silmukoidenluomishetkellä kuuntelit liian mehukasta juorua (kuten tässä kävi), ei se haittaa. Se vain saattaa tehdä ensimmäisten silmukoiden neulomisesta hieman haastavampaa, mutta haasteethan on tehty voitettaviksi.

Silmukoiden luomisen jälkeen jaa ne tasan neljälle puikolle siten, että jokaisella puikolla on 10(12)14 silmukkaa, joskin tämä sinun olisi pitänyt pystyä laskemaan ihan itsekin, ellet satu olemaan joku laskutaidoton rohkelikkoidiootti.

Tämän jälkeen neulotaan varsi joustinneuletta. Tämä mahdollistaa sen, että sukat eivät putoa tai pyöri jaloissasi, vaikka kuulisit kuinka mehevän juorun tahansa. Hienoa luihuisraidoitusta varten neulo silmukoiden luomisen jälken joustinneuletta vihreällä langalla ensin 9 kerrosta ja vaihda sitten hopeanharmaaseen lankaan. Jatka harmaalla joustinneuletta 3 kerrosta, sitten vihreällä 5 kerrosta ja harmaalla vielä uudestaan 3 kerrosta. Tämän jälkeen voit neuloa lopun varresta vihreällä ja katkaista harmaan langan. Voit tehdä varresta niin pitkän tai lyhyen kuin haluat, mutta me kudoimme tässä viimeisen harmaan raidan jälkeen vihreällä vielä 25 kerrosta, koska unohduimme keskustelemaan henkeviä siitä, missäköhän koulun kaikki kolme parantajaa aina luuraavat, koska eivät ainakaan ikinä sairaalasiivessä.

Vaikka useimmat luihuisista eivät tietenkään turhan paljon käytä aikaansa maata tallaamalla, koska lentäminenkin on keksitty, voi kantapään neuloa vahvistettuna neuleena niin kuin tässä. Tällöin siitä tulee kestävämpi. Kantalapun neulominen aloitetaan neulomalla I puikon silmut joustinneuleena IV puikolle. Tämän jälkeen työ käännetään ja neulotaan nurja kerros siten, että kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan. Muista nostaa nurjat silmukat aina takakautta, tai sukkaasi jää reikä! Nurjan kerroksen jälken käännä taas työ. Vahvistetussa neuleessa oikea kerros neulotaan siten, että kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan, seuraava neulotaan normaalisti oikein, seuraava taas nostetaan ja seuraava neulotaan normaalisti oikein. Jatka tätä koko kerroksen loppuun saakka. Nosta oikealla puolella kerroksen alussa silmukka tuomalla puikko silmukkaan vasemmalta päin ja kerroksen keskellä oikealta päin. Jatka kantalapun neulomista, kunnes olet neulonut 20(24)28 kerrosta.

Kun kantalappu on tarpeeksi pitkä, suoritetaan kantapohjan kavennukset. Unohdimme kuvata tämän vaiheen, koska jäimme pohtimaan herrojen Mac Fhionnlaigh ja Whittemore välisen suhteen todellista luonnetta. Siinä sitä riitti pohdittavaa, mutta onneksi kantapohja on kuitenkin erittäin helppo neuloa! Jaa puikot (mielessäsi tai fyysisesti) kolmeen osaan siten, että keskelle jää 8(8)10 silmukkaa ja molempiin reunoihin suunnilleen yhtä monta silmukkaa. Jatka samaa, vahvistettua neuletta, mutta kavenna oikealla puolella keskisilmukoiden lopussa ylivetäen aina yksi silmukka ja nurjalla puolella keskisilmukoiden lopussa yhteen neuloen. Käännä työ aina kavennuksen jälkeen! Näin reunasilmukat vähenevät koko ajan. Jatka kavennuksia joka kerroksella, kunnes reunasilmukoita ei enää ole. Tässä on helppo mennä laskuissa sekaisin, etenkin jos sattuu olemaan jotain parempaa ajateltavaa tai keskusteltavaa kuin silmukat, mutta jos ylimääräisiä silmukoita jostain syystä jää, kavenna ne vain kaikki kerralla lopussa, ei kukaan kuitenkaan huomaa (kuten alla oleva kuvakin osoittaa). Sitten jaa jäljelle jääneet silmukat kahdelle puikolle ja poimi kantalapun molemmista reunoista silmukat puikoille ja neulo ne kiertäen oikein. Neulo II ja III puikkojen silmukat normaalisti oikein.

Tämän jälkeen neulomista jatketaan normaalisti oikein, mutta koska sinulla on nyt I ja IV puikolla liikaa silmukoita, tulee ne kaventaa vähitellen pois. Kiilakavennukset tehdään siten, että I puikon lopussa neulotaan 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon alussa 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo kavennuskerrosten väliin aina kavennuksettomia välikerroksia siten, että ensimmäisten kavennusten jälkeen neulotaan 1 välikerros, toisten kavennusten jälkee 2 välikerrosta, kolmansien kavennusten jälkeen 3 välikerrosta ja niin edelleen. Tässäkin on helppo sekoa laskuissa, jos juoruilee samaan aikaan, mutta ahkeralla harjoituksella molemmat varmasti onnistuvat. Jatka tätä, kunnes kaikilla puikoilla on taas 10(12)14 silmukkaa.

Tämän jälkeen voi vaihtaa taas hopeanharmaaseen lankaan ja tehdä samanlaiset raidoitukset kuin sukan varressa. Kudo siis harmaalla 3 kerrosta, vihreällä 5 kerrosta ja taas harmaalla 3 kerrosta.

Tämän jälkeen on erittäin hyvä sauma vaihtaa tietoja, keskustella päivänpolttavista aiheista, suunnitella koulun valtaamista ja muuta tuiki tärkeää, sillä seuraavaksi jatkaan vihreällä langalla oikeita kerroksia, kunnes sukka on tarpeeksi pitkä eli käytännössä peittää sovitettaessa pikkuvarpaan. Jos kuitenkin puheenaiheet ovat aivan liian kiinnostavia ja juoruilut venähtävät, saattaa sukasta tulla hieman liian pitkä, kuten tässä ehkä pääsi käymään. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä jos sukasta tulee liian suuri itsellesi, niin löydät kyllä varmasti jonkun isompijalkaisen kaverin tai sukulaisen, jolle antaa sukat lahjaksi. Joka tapauksessa, kun pikkuvarvas peittyy, on aika vaihtaa jälleen hopeanharmaaseen lankaan ja aloittaa kärkikavennukset.

Kärkikavennuksia on monia erilaisia, mutta me teimme tässä oman suosikkimme eli sädekavennuksen, joka on sukan kärjessä oikein kaunis ja käytännöllinen. Kavennus suoritetaan siten, että neulotaan jokaisella puikolla kaksi silmukkaa oikein yhteen. Ensimmäinen kavennus suoritetaan puikon puolivälissä ja toinen puikon lopussa. Eli ensin oikein 3(4)5 silmukkaa ja sitten 2 seuraavaa oikein yhteen, taas 3(4)5 silmukkaa normaalisti oikein ja sitten 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Tämä toistetaan kaikilla neljällä puikolla ja seuraavaksi ommellaan normaalisti oikein välikerroksia yhtä monta kuin kavennukserroksella neulottiin oikeita silmukoita eli 3(4)5. Tämän jälken tehdään taas kavennuskerros siten, että jokaisella puikolla neulotaan 2(3)4 oikein, 2 oikein yhteen, 2(3)4 oikein ja 2 oikein yhteen. Seuraavaksi välikerroksia tuleekin sitten enää 2(3)4. Tätä jatketaan, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä enää 2 silmukkaa.

Tällöin sukka päätetään katkaisemalla lanka ja vetämällä se kaikkien silmukoiden läpi. Lopuksi sitten pitääkin päätellä sukka. Sitä varten tarvitset isohkon neulan. Päättely on erityisesti tällaisessa raidoitetussa sukassa työlästä, mutta ainakin ehditte vaihtaa vielä muutaman mehukkaan juorun ennen kuin sukat ovat valmiita. Käännä sukka ympäri ja päättele kaikki irtonaiset langanpäät pujottelemalla ne neulan avulla silmukoihin ja katkaise ylimääräiset pätkät saksilla.

Ja näin sinulla on valmis sukka! Mutta älä huoli, juoruilu ei vielä päättynyt tähän, sillä ellet sattunut neulomaan sukkia jollekulle yksijalkaiselle, tulee sinun ommella sukallesi vielä parikin! Siirry siis takaisin näiden ohjeiden alkuun.


Sukkaohje sovellettu Novitan perussukkien ohjeesta.