Luukku 15

Tämän luukun tarjoavat prof. Jesse Caine sekä Ziya Zain!

Jesse Caine | Opettaja | Taikaliemet ja tähtitieto

Hiljainen ja rauhallinen taikaliemien ja tähtitiedon professori, joka kuuluu myös koulun johtokuntaan ja on rehtori Lawanda Chinon oikea (ja joskus myös vasen) käsi. Uskoo tunnetusti kristallien parantaviin vaikutuksiin ja kanniskelee sellaisia mukanaan jatkuvasti. Toimii myös Luihuisten tuvanjohtajana ja on suuri teen ystävä.

Ziya Zain | Cainen stalkkeri ja avustaja

Koulun entinen ennustuksenopettaja, joka maailmanmatkustuksensa välillä viettää aikaansa koululla. Mies esiintyy vieraille mysteerisenä taikuuden mestarina, mutta sisältä on lapsellinen, äkkipikainen ja oikukas. Elinkeinokseen hän välittää taikaesineitä, loitsuja, liemiä ja mitä milloinkin ostajan tarpeiden mukaan. Yleensäottaen syypää kaikkeen pahaan.


 

Jouluteearvostelu

On vähän siinä ja siinä voiko näitä maustettuja lehtisilppuja edes teeksi kutsua, mutta päätimme olla avarakatseisia ja kokeilla lähestyvän joulun kunniaksi erilaisia tarjolla olevia jouluteeksi mainostettuja teelaatuja.

Forsman Tea: Vihreä Joulutee

Zain: Pakkauksen mukaan kyseessä on vihreä luomu-sencha, jota on maustettu kaneli-omenaöljyllä sekä seljankukilla. Haudutusohjeet ovat täysin ala-arvoiset. Lämpötilasta ei mainita mitään – senchallehan sen pitäisi tietysti olla noin 75-80 ℃. Haudutusajaksi merkitty 4 minuuttia on myös aivan liian pitkä.

Caine: Aivan. Ja sen vuoksi me haudutimmekin kaksi minuuttia 78 ℃:ssa.Sanoisin, että tuoksu on melko voimakas ja hieman pistävä. Omena ja kaneli on selkeästi erotettavissa. Maku sen sijaan on melko mitäänsanomaton. Ei maistu omena eikä kaneli eikä ainakaan seljankukka. Toisaalta jos jotain positiivista pitää sanoa, niin maku ei kuitenkaan ole varsinaisesti huonokaan. Ihan juotavaa.

Zain: Juotavaa, mutta selkeästi pettymys. Sen vähäisenkin maun vie esikoulutasoinen oikeinkirjoitus pakkauksessa. “Vihreä Luomu Sen Cha?” Edes kuvituksen miellyttävä värimaailma ei pelasta tätä teetä.

Forsman Tea: Talven Taika

Caine: Tämän pakkauksen mukaan valkoisen ja vihreän teen sekoitus ja mausteena puolukka-vaniljaöljyä sekä lootuksenkukkia. Erityisesti ensimmäinen haudutus on kauniin värinen niin kuin vihreän ja valkoisen teen sekoituksen pitäisikin ja tuoksu on miellyttävän vieno. Siinä tuntuu aavistus puolukkaa ja vaniljaa, mutta lootuksenkukkaa on melko vaikea erottaa. Maku puolestaan on sopivan kevyt eikä liian voimakas.

Zain: Hieman makeahko. Vaniljan maku nousee ehkä eniten pinnalle, mutta lootuksenkukka tuo mukavasti hieman itämaista vivahdetta. Huomattavasti miellyttävämpi kokemus kuin aiemmin kokeilemamme Vihreä Joulutee. Ei tämä tietenkään ole mitään kunnollisiin teelaatuihin verrattuna, mutta lehdet ovat sentään selkeästi isompia kuin Vihreässä Jouluteessä.

Caine: Huomattavaa on toki, että myös tässä teepakkauksessa on myös melko puutteelliset haudutusohjeet. Lämpötilasta ei ole tietoakaan, mutta valkoinen teehän on tietysti tunnetusti vielä herkempää kuin vihreä. Valkoista voisi muuten hauduttaa ehkä hieman pidempään, mutta koska kyseessä oli valkoisen ja vihreän sekoitus emmekä halunneet teestä kitkerää, haudutimme tätä laatua 75 ℃:ssa jälleen 2 minuuttia.

English Tea Shop: Organic Silent Night

Zain: Silent Night on pakkauksen mukaan sekoitus vihreää teetä (luomu), kanelin palasia (luomu), piparmintun lehtiä (luomu), inkiväärin palasia (luomu), ruusun terälehtiä (luomu) sekä luonnollista minttuaromia. Tämä pistää miettimään, että miksi ihmeessä minttuaromista ei olla saatu vielä luomua?! Odotukseni olivat varsin matalalla kun siirryimme irtoteestä pussiteehen, mutta ainakin tämä yllätti positiivisesti. Siis niin positiivisesti kuin pussitee nyt voi yllättää.

Caine: Selkeimpänä teessä maistuu piparminttu ja seuraavaksi eniten ehkäpä ruusun terälehdet. Molemmat hallitsevat myös tuoksua. Kaikin puolin melko miellyttävä maku. Myöskään tässä ei paketin ohjeisiin ole kuitenkaan uskomista, sillä niissä kehotetaan kaatamaan suoraan teepussin päälle kiehuvaa vettä ja hauduttamaan 2-3 minuuttia. Me haudutimme 77 ℃:ssa 1,5 minuuttia.

Zain: Kaikista hämmentävintä ohjeistuksessa kuitenkin on se, että paketti kehottaa tarjoamaan teen sitruunaviipaleen sekä sokerin tai hunajan kanssa. En voi väittää tietenkään kokeilleeni, mutta en voi myöskään väittää suosittelevani kokeilemista kenellekään.

English Tea Shop: Organic Pineapple Banana

Caine: Banaani ei maistu. Ananas ei maistu. Eniten maistuu ehkäpä hibiskus ja ruusunmarja ja aavistuksen verran sitruunaruoho. Suurin kysymys lienee kuitenkin se, että miten ihmeessä ananas ja banaani tai edes kumpikaan liittyy jouluun? Pakkauksen mukaan ainesosiin lukeutuvat hibiskus, sitruunaruoho, sitruunankuori, ruusunmarja, rooibos sekä luonnollisesti ananas- ja banaanimakuaineet.

Zain: Jostain käsittämättömästä syystä tämäkin tee on päässyt jouluteekokoelmaan mukaan, vaikkei siinä ole yhtä ainuttakaan jouluun liittyvää ainesosaa – ainakaan brittiläiseen jouluun. Makukokemus ei siis ole kovinkaan jouluinen tai edes talvinen, mutta siedettävä. Kaltaiselleni hibiskuksen ystävälle se on jopa lähes miellyttävä. Haudutusohjeetkin olisivat ihan siedettävät, elleivät ne olisi täsmälleen samat kuin edelliselle teelle. Me haudutimme tätä teetä kuitenkin 2 minuuttia noin 90 ℃:ssa.

Nordqvist: Joulutee

Caine: Tuoksu on huomattavan jouluinen eikä mikään ihmekään, sillä kyseessä on kanelilla, kardemummalla ja inkiväärillä maustettu musta tee. Maku sen sijaan on varsin mitäänsanomaton. Väri antoi odottaa melko vahvaakin mustaa teetä, mutta lopputulos oli kaikesta huolimatta melko vetinen.

Zain: Pussiteeltä ei juuri parempaa voi toisaalta odottaakaan. Haudutusohjeet olivat kuitenkin ehkä tähänastisista parhaimmat, sillä pakkaus suosittelee 100 ℃:tta ja 2 minuuttia. Ottaen huomioon, kuinka laihaksi tee jäi, kolmekin minuuttia olisi saattanut kuitenkin olla paikallaan.

English Tea Shop: Organic Candy Cane

Caine: Suloisen pinkki pakkaus sekä teen nimi ja tuoksu sopivat kaikki loistavasti yhteen. Tuoksussa erottuu selvästi ainakin minttu, vanilja, piparminttu sekä jokin vaniljainen, jota en täysin osaa nimetä. Pakkauksen ainesosaluettelo tosin auttoi muistiani sen verran, että kyseessä ilmeisesti on Irish cream -makuaine.

Zain: Muut ainekset ovat vihreä tee, piparmintun lehdet, appelsiinin kuori, kanelinpalaset, sikuri, vaniljatanko sekä luonnolliset minttu- ja vaniljamakuaineet. Teestä maistuu yllättävän vahvasti ihan vain vihreä tee, ja toiseksi eniten mintut sekä vanilja. Ketään ei varmaan enää yllätä, että haudutusohjeet olivat täsmälleen samat kuin kahdelle muullekin saman puljun teelle. Sekään ei varmasti yllätä, että emme noudattaneet ohjeita. Tämä kuitenkin oli ehkä English Tea Shopin Silent Night -teen ohella testin paras pussitee.

Caine: Sikuri onkin varsin mielenkiintoinen valinta tähän. Sitähän on käytetty kahvin korvikkeena hieman kahvimaisen arominsa takia, joten se sopiikin erinomaisesti yhteen Irish creamin kanssa. Loistava ajatus, etten sanoisi.

Loppuarvio

Zain: Arvasin kyllä, ettei tällaisilta oikeasta teestä mitään ymmärtämättömille suunnatuilta sekoituksilta voi odottaa mitään hyvää. Yllättävää tosin oli, etteivät kaikki niistä olleet aivan kamalia. Omituisesta tarjoiluehdotuksestaan huolimatta Silent Night nousi ehkä suosikikseni. Se, että pussitee voitti arvostelun osaltani ei sano mitään hyvää testissä olleista irtoteelajeista. Tulen tarvitsemaan kupin kunnollista, laadukasta teetä puhdistaakseni makunystyräni tämän jälkeen.

Caine: Olen toki juonut ennenkin tällaisia… tavallisia… maustettuja teelaatuja, joten… odotukseni eivät olleet erityisen korkealla. Mutta ehkäpä juuri siitä johtuen yllätyinkin miltei positiivisesti. Eräät näistä olivat toki lähestulkoon juontikelvottomia, mutta suosikkejani olivat ehkäpä pussiteet Candy Cane ja Silent Night. Myöskään irtoteistä Talven Taika ei ollut hullumpi kokemus. En tosin ostaisi kyllä mitään näistä itselleni, sillä laadukas, vihreä tee ilman mitään mausteita pesee kyllä nämä kaikki laudalta mennen tullen.

One thought on “Luukku 15

  1. Hirveää mustan teen syrjintää. ;_____;
    Vähän kofeiinia tahtoisin.

Comments are closed.