Luukku 21

Tämän luukun tarjoaa Prunella Weaver.

Tylypahkan kotitonttujen ja Korvatunturin joulutonttujen erot

Oletteko tutustuneet koulumme kotitonttuihin? Kotitontut eivät loista yleensä parrasvaloissa, minkä takia moni ottaa heidät itsestäänselvyytenä. Tuntematon olento kotitonttu ei kuitenkaan ole. Ei, taikamaailmassa on yleissivistystä tietää, miltä kotitonttu näyttää. Vastaus kuuluu näin: pieni, suurikorvainen, isopäinen, laihakätinen ja -jalkainen, aina käytettävissä oleva olento.

Korvatunturin joulutontut ovat eksoottisempia verrattuna jokapäiväisiin auttajiimme kotitonttuihin. Joulutonttuja nähdään äärimmäisen harvoin, mutta joitain sitkeitä käsityksiä meillä heistä on. Ensinnäkin, he tekevät työtä Joulupukin pajassa Korvatunturilla, tärkeimpänä päämääränään toimittaa vuoden lopussa lahjoja maailman joka kolkkaan. Mitä heidän ulkonäköönsä tulee, on meillä siitäkin vahva mielikuva. Joulutontut ovat pukeutuneet punaisiin ja heillä on päässä hiippalakit. Tuuhea, valkea parta on hyvin yleinen joulutonttujen keskuudessa ja kasvonpiirteiltään he muistuttavat ihmisistä enemmän kuin kotitontut.

Eroistaan huolimatta kotitontut ja joulutontut ovat epäilemättä kummatkin tonttuja. Kotitontut ja joulutontut esiintyvät kuitenkin niin erilaisissa kuvioissa ja ovat olemuksiltaan niin poikkeavia toisistaan että niiden sukulaisuus voi epäilyttää. Nämä kaksi tonttulajia omaavat paljon niitä erottavia ja yhdistäviä piirteitä, joista muutamia esitellään tässä tekstissä.

Sekä kotitonttujen että joulutonttujen roolina on olla apulaisena jollekulle. Kotitonttuja on yhtä monta kuin arkiavun tarpeessa olevia perheitä. Kotitontut tottelevat sitä perhettä jonka talossa asuvat. Niiden päätehtävänä on toimia eräänlaisina sisäkköinä, jotka pitävät huolta talosta ja siinä asuvista ihmisistä.

Kaikki joulutontut kuuluvat yhteen samaan joukkoon jota johtaa joulupukki. Joulupukin paja on tonttujen työpaikka. Tonttujen tehtävä on pitää paja käynnissä ja vierailla joskus ulkomailla tarpeellisissa toimissa, kuten lapsia tarkkailemassa. Kaikki tontut eivät valmista leluja lapsille, vaan osa kokkaa, siivoaa, huolehtii poroista ja tekee muita tärkeitä töitä. Jokaisella tontulla on tehtävä yhteisössä.

Siinä missä kotitontut elävät yksin ihmisperheidensä kanssa, Korvatunturi on kaikkien joulutonttujen yhteinen koti. Kotitontut ovat paljon arkisempia kuin joulutontut. Kotitontun päämäärä on palvella perhettä. Joulutontun päämääränä on tehdä joulusta totta.

Joulutontut ovat punaisista vaatteistaan huolimatta huomaamattomia. Ne osaavat hiippailla äänettömästi ja tarkkailla ihmistä pitkään tämän huomaamatta. Kotitontut eivät ole yhtä salavihkaisia. Osa kotitontuista on kömpelöitä.

Kotitontut osaavat kuitenkin jotain mitä joulutontut eivät: ilmiintymisen ja kaikkoontumisen, mihin suurin osa velhoista ja noidista ei pysty ilman taikasauvaa.

Mikäli kotitontulle antaa vaatteen sen palvelus päättyy. Tämän takia kotitontut joutuvat verhoutumaan ties minkälaisiin riepuihin. Joulutontut taas ovat pukeutuneet ihmisten tavoin lämpimiin talvivaatteisiin, joten niiden suhde Joulupukkiin on selvästikin jotain muuta kotitonttujen sopimus ihmisten kanssa. Riepuihin pukeutuminen ei tosin kylmällä Korvatunturilla tulisi kysymykseenkään.

Suuri ero kotitonttujen ja joulutonttujen välillä on se miten paljon ne paljastavat itsestään maailmalle. Molemmat tontut piilottelevat jästeiltä, mutta joulutontut ovat eristäytyneet myös taikakansasta. Joulutontun tapaaminen on äärimmäisen hankalaa, kun taas kotitontun tavatakseen ei yleensä tarvitse poistua omasta kaupungistaan.