Nyt on ehkäpä vielä kesäloma, mutta syksy tulee nopeammin kuin kukaan odottaakaan (tai no, osalle se ei voi tulla tarpeeksi nopeasti), ja silloin edessä on jälleen lisää opiskelua – ja osalle myös V.I.P.- tai S.U.P.E.R.-kokeet. Näihin kokeisiin valmistautuminen kannattaakin aloittaa ajoissa, esimerkiksi jo nyt kesällä! Monille opiskelu on ikävää pakkopullaa eivätkä opiskellut asiat meinaa millään jäädä päähän, mutta yleensä vikana ei ole huono pää vaan huonot opiskelutaidot! Näillä 10 vinkillä siis sinäkin voit niittää pian Upeita kurssilta kuin kurssilta!
1. Aseta tavoitteita
Ilman tavoitteita ei ole motivaatiota eikä keinoa mitata edistymistäsi. Aseta kuitenkin vain sellaisia tavoitteita, jotka ovat hieman haastavia, mutta kuitenkin realistisia juuri sinulle. Mikäli tavoitteesi on pidemmän aikavälin tavoite, kannattaa asetta myös lyhyemmän aikavälin välietappeja, jotka auttavat sinua oikeaan suuntaan kohti suurempaa tavoitettasi. Sopiva haasteellisuus pitää sinut motivoituneena ja kannustaa yrittämään aina hiukan enemmän. Liian haastavat tai epärealistiset tavoitteet saattavat kuitenkin lannistaa ja tuntua liian kaukaisilta. Liian kaukana tulevaisuudessa olevat tavoitteet puolestaan eivät ehkä kannusta toimimaan juuri nyt vaan jäät aina ajattelemaan, että aloitat sitten huomenna tai ensi viikolla tai ensi vuonna. Tavoitteestaan kannattaa myös kertoa mahdollisimman julkisesti, sillä ainoastaan itselle annetut lupaukset on helpompi rikkoa kuin sellaiset, joista on kertonut muillekin.
2. Tee suunnitelma ja pysy siinä
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan, ja tämä pitää täysin paikkansa! Opiskelulle kannattaa varata selkeä aika päivästä. On huomattavasti parempaa ja tehokkaampaa opiskella vähän aikaa joka päivä kuin viettää koko koetta edeltävä viikko nenä kiinni kirjassa. Suunnitelmassa kannattaakin varata hiukan aikaa joka päivälle kerrata esimerkiksi sen päivän oppituntien muistiinpanot. Mikäli luet kokeeseen, selvitä koealueen pituus ja aloita lukeminen ajoissa. On paljon miellyttävämpää lukea pieni pätkä monena eri päivänä kuin puoli kirjaa yhtenä iltana. Pienempiin pätkiin jaettuna myös asioiden muistaminen on helpompaa. Ja vielä parempi, mikäli olet kerrannut asioita jo silloin, kun ne on ensimmäisen kerran opetettu! Kun olet tehnyt opiskelusuunnitelmasi, muista myös pitää siitä kiinni. Ei ole maailmanloppu, jos jonain päivänä et pääsekään tavoitteeseesi, mutta opiskelusta kannattaa kehittää tapa.
3. Asenne
Hyvien tavoitteiden ja suunnitellun lisäksi myös asenne vaikuttaa paljon siihen, miltä opiskelu tuntuu ja kuinka hyvin se onnistuu. Mikäli opiskelet sillä asenteella, ettet osaa mitään etkä muista mitään ja reputat kokeen kuitenkin, niin erittäin todennäköisesit käykin! Anna siis itsellesi anteeksi mahdolliset aikaisemmat huonosti menneet kokeet ja lähde liikkeelle puhtaalta pöydältä. Mikäli sinulla on vaikeuksia ymmärtää jotakin, älä ala heti toistelemaan mielessäsi, että olet huono etkä vain pysty ymmärtämään, vaan pyydä apua! Ehkäpä luokkatoverisi osaa selittää asian sinulle paremmin tai kysy neuvoa suoraan opettajalta. Älä pelkää esittää tyhmältäkin tuntuvia kysymyksiä! Professorit auttavat varmasti mielellään etkä varmasti ole ainoa, joka on paininut samojen ongelmien kanssa.
4. Osallistu oppitunneilla
Oppitunneilla on pakko käydä, mikä voi saada ne tuntumaan tylsältä pakkopullalta, mutta koska aikasi tulee joka tapauksessa suurilta osin menemään oppitunneilla istumiseen, ota niistä kaikki hyöty irti! Älä siis vain tuijota zombina kelloa, nuku, taittele paperilennokkeja tai yritä loitsia kaverisi sulkakynää räikyvän pinkiksi vaan keskity opetukseen. Mikäli et ymmärrä jotakin, kysy kysymyksiä. Voit kysyä kysymyksiä myös, vaikka ymmärtäisit. Kaikki aika, jonka oppitunneilla käytät todella opetukseen keskittymiseen, tarkoittaa lisää vapaa-aikaa oppituntien ulkopuolella, kun sinun ei tarvitse käyttää aikaa oppitunnin asian opettelemiseen alusta loppuun uudestaan. Auditiivisen oppimistyylin ihmiset (eli ne, jotka oppivat helpoiten kuulemalla) hyötyvät erityisen paljon oppitunneilla kuuntelemisesta, sillä kuullut asiat jäävät heidän mieleensä paremmin kuin luetut.
5. Keskustele
Edellisestä pääsemmekin helposti seuraavaan kohtaan. Etenkin kuulemalla oppivat, mutta myös muut jossain määrin, hyötyvät opiskelemistaan asioista keskutelemisesta. Puhu siis kaverisi kanssa tunnilla läpikäydyistä asioista. Saatat muistaa helpommin asioita, jotka kaverisi on sanonut kuin sellaisia, jotka olet vain kirjasta lukenut. Opituista asioista puhuminen itse helpottaa usein myös jäsentämään asiaa paremmin. Älä vain lue ääneen asioita oppikirjasta vaan kerro se omin sanoin. Tällöin sinun täytyy todella olla ymmärtänyt ja sisäistänyt asia.
6. Opeta muita
Mikäli sinulla on jokin vahva oppiaine tai aihealue jossakin oppiaineessa, voit vahvistaa sitä entisestään auttamalla muita, joilla se on heikompi. Kun opetat asiaa muille, joudut jäsentämään sitä mielessäsi entistä tarkemmin, ja myös muistijäljet paranevat. Kaverin auttamisesta hyödyt myös siis itse! Ja tietysti mikäli sinulla on jokin erittäin vahva oppiaine, mikään ei estä sinua nettoamasta vaikka hieman rahaakin tarjoamalla tukiopetusta muillekin kuin kaveripiiriisi kuuluville koulutovereillesi.
7. Kaverin kanssa opiskelu
Tämä voi olla erittäin hyvä asia tai kompastuskivi. Kaverin tai vaikkapa pienen opintopiirin kanssa opiskelu voi olla erittäin antoisaa, tehokasta ja miellyttävämpää kuin yksin puurtaminen, mutta tällöin kavereillasi täytyy myös todella olla halua opiskella! Usein käy niin, että mikäli mukana on yksikin, jota ei oikeasti opiskelu kauheasti kiinnosta, myös muiden keskittyminen häiriintyy. Jos kaikki kuitenkin ovat tosissaan, yhdessä opiskelu on erittäin suositeltavaa! Tällöin voitte puhua epäselvistä kohdista, auttaa toisianne tarvittaessa ja toisaalta myös ehkä hieman kirittää toisianne. Joitakin pieni kilpailu voi motivoida paljonkin. Kaverin kanssa opiskelu ei myöskään ehkä tunnu ihan niin pakkopullalta kuin yksin.
8. Kirjoita
On kylmä fakta, että asioiden kirjoittaminen käsin vahvistaa niiden jäämistä muistiin. Kirjoittaessa joudut ajattelemaan asiaa tarkemmin ja koska siihen liittyy myös fyysinen liike, jää asiakin usein helpommin muistiin. Kannattaa siis kirjoittaa esimerkiksi opiskelemasi kappaleen pääkohdat käsin ylös. Älä kuitenkaan kopioi lauseita suoraan oppikirjasta vaan kirjoita ne omin sanoin! Voit myös esimerkiksi keksiä kappaleesta mahdollisia hyviä koekysyyksiä ja kirjoittaa ne ylös. Myös kaavioiden ja miellekarttojen laatiminen voi auttaa. Mikäli pidät piirtämisestä, myös se voi auttaa. Älä kuitenkaan unohda raapustelemaan opiskeltavaan aiheeseen liittymättömiä asioita!
9. Testaa itseäsi
Koetilanne – hiljainen luokkahuone, rajattu aika ja koepaineet – voivat aiheuttaa välittömän asioiden katoamisen muistista jo heti luokkaan astuessa, joten etenkin mikäli kärsit tällaisesta vaivasta, voi itsensä testaamisesta harjoitella. Kirjoita vaikkapa aihetta opiskellessasi siitä ylös muutama mahdollinen koekysymys ja tee näistä kysymyksistä itsellesi myöhemmin harjoituskoe. Anna itsellesi jokin tietty aika ja mene johonkin hiljaiseen paikkaan ja kirjoita vastaukset kysymyksiisi niin hyvin kuin osaat. Voit myöhemmin tarkistaa vastaukset oppikirjasta ja vaikka pisteyttääkin itsesi. Näin näet, miten hyvin asiat ovat jääneet muistiisi, ja saat myös harjoiteltua koetilannetta. Mikäli opiskelet kaverin kanssa tai opiskelupiirissä, voitte kaikki keksiä kysymyksiä ja tehdä harjoituskokeen yhdessä!
10. Huolehdi itsestäsi
Asiat eivät jää päähän, mikäli olet väsynyt, nälkäinen tai muuten huonossa kunnossa. Muista siis syödä ja nukkua riittävästi ja harrasta myös liikuntaa, sllä se pitää aivot vireänä! Älä missään nimessä valvo koetta edeltävää yötä päntäten, sillä et todennäköisesti muista asioita ja keskittymiskykysikin kokeessa on huono. Jotkut ihmiset hyötyvät myös meditoinnista, sillä se parantaa usein keskittymistä. Meditoimista varten ei tarvitse olla mikään joogamestari vaan sitä voi harjoitella ihan yksinkertaisesti istumalla alas, sulkemalla silmänsä ja tyhjentämällä mielensä kaikista ajatuksista muutaman minuutin ajaksi. Muista myös pitää opiskelun lomassa pieniä taukoja. Käy kävelyllä, haukkaa välipalaa tai vaikka urheile hetki. Tämä pitää mielesi virkeänä ja lisäksi on todettu, että ihminen muistaa parhaiten opiskeluhetken alussa ja lopussa opiskelemansa asiat.
Mitä siis vielä odotat? Ota kuppi teetä, hyvä kaverisi sekä oppikirjat ja alkakaa opiskella!
Anthony Underwood, Luihuinen