Luukku 10

Tämän luukun teille tarjoaa Prunella Weaver.

Mikä on kilttiä ja mikä ei

Joulukuu – kuukausi jona syyllistetään kaikkia huonosti käyttäytyviä kansalaisia. Joulupukki vaatii kiltteyttä lapsilta joille hän jakaa lahjoja ja antaa lelujen sijasta risuja mikäli kiltteyden taso ei vastaa hänen standardejaan. Hämyinen veikko tuo joulupukki, mutta hämyinen on myös kiltteyden määritelmä. Mikä on ylipäänsä kilttiä?

Kiltteyteen liitetään kohteliaisuus, auttavaisuus, ystävällisyys ja epäitsekkyys. Kiltteyden vastakohta on tuhmuus, johon puolestaan liitetään pahantahtoisuus, ahneus, epäkohteliaisuus ja itsekkyys. Tuhmat lapset saavat risuja, kiltit lapset lahjoja, niin joulupukin mielestä se menee.

Riittääkö jos ei ole tuhma? Jos ei hankaloita tahallaan toisten elämää, ei varasta muilta, ei kehu vain itseään eikä ole ilkeä? Riittääkö, jos ei satuta muita? Pitääkö lisäksi tehdä vielä jotain hyvää muille?

Onko epäitsekkyys tärkeää? Se menee jo hyvän tekemisen puolelle. Epäitsekäs ihminen omistaa mielestään jo tarpeeksi ja siksi on usein antelias ja antaa muille omastaan.

Kiltteyden piirteitähän olivat lisäksi kohteliaisuus, auttavaisuus ja ystävällisyys. Auttavaisuus on sitä että auttaa toisia ihmisiä usein pyytämättä. Auttavainen ihminen saattaa pyytää toiselta vastapalvelusta omasta avustaan. Mikäli ihminen on sekä auttavainen että epäitsekäs, on tämä erityisen ihailtava hahmo.

Kohteliaisuus ja rehellisyys ovat kinkkinen pari. Valehtelu on keskuudessamme hyvin yleistä sillä se auttaa meitä olemaan kohteliaita. Kohteliaisuuteen kuuluu toisen kunnioittaminen ja usein vaikeiden keskustelunaiheiden välttely. Rehellisyys vaatiikin ottamaan vaikeat keskustelunaiheet esiin, jolloin toiset voivat tuomita sen epäkohteliaisuudeksi. Toisaalta, kohteliaisuus ei välttämättä tarkoita ystävällisyyttä, joka on taas epäitsekkyyden yksi muoto.

Ystävällinen ihminen tahtoo hyvää toiselle ihmiselle ja usein yrittää tehdä toisen olon mukavaksi esimerkiksi lohduttamalla tai ilahduttamalla. Kuten muutkin hyvät luonteenpiirteet, ystävällisyyskään ei takaa ihmisen kiltteyttä. Ystävällinen ihminen ei välttämättä ole auttavainen, kohtelias tai epäitsekäs.

Mikäköhän on joulupukin määritelmä kiltille lapselle? Onko kiltti sama kuin epätuhma? Tarvitseeko kiltin lapsen osata olla kaikkien neljän luonteenpiirteen arvoinen: ystävällinen, kohtelias, auttavainen ja epäitsekäs?

Kuka tietää… en minä ainakaan.