Luukku 10

Tämän luukun teille tarjoavat professorit Kacey ja Marcus Everett sekä pieni Nathaniel Everett.

Kacey Everett | Taikaolentojenhoidon professori
Kacey on taitava taistelija, loistava laittamaan ruokaa luonnon antimista ja sisukas telttailija! Odottaa zombiapokalypsia ensi kesälle.

Marcus Everett | Sijaisopettaja
Marcus on kouluttautunut useammallakin alalla, mutta viime vuosina hänen aikansa on kulunut zombiapokalypsiin valmistautuessa, sillä hänen vaimonsa Kacey uskoo vakaasti sellaisen tuloon. Marcus on treenannut niin parkouria kuin 50 eri asettakin, joskin viimeisen vuoden aikana hänen kädessään on nähty useammin tuttipullo kuin ampuma-ase.

Nathaniel Everett | Maailman nuorin zombitaistelija
Kacey ja Marcus Everettin syyskuussa 2018 syntynyt poika on viettänyt ensimmäisen elinvuotensa enimmäkseen metsässä rämpivien vanhempiensa kyydissä kantorepussa. Tänä jouluna hän on tarpeeksi vanha ehkä jopa maistelemaan kotijuustoa.

Kotijuuston valmistus

Vaikka zombiapokalypsi lähestyykin eikä ruokavaroja sovi tuhlata, on jouluna lupa edes hieman herkutella ja sellainen onnistuu helpolla, kotitekoisella piimäjuustolla. Piimäjuusto on hyvää niin sellaisenaan kuin leivän päälle levitettynäkin ja tarpeen tullen sitä voi tunkea jopa tuttipulloon! Jokaisen tulevaisuudestan välittävän kansalaisen tulisi osata valmistaa juustoa!

Tarvikkeet

  • 3 l täysmaitoa
  • 1 l piimää
  • 2-3 kananmunaa
  • 1 tl suolaa (tai enemmänkin)
  • juustomuotti tai siivilä (ja harsokangas, jos sellainen löytyy, mutta ilmankin voi elää)
  • reikäkauha
Myös AM:in maskottipöllö Pasi pitää juustonteosta!

Nosta kananmunat ja piimä huoneenlämpöön hyvissä ajoin (esim. yön yli) ennen juuston tekoa. Kotijuustoon ei kannata käyttää iskukuumennettua (UHT) maitoa. Mutta hyvänä selviytyjänä tietysti lypsät maidon omasta lehmästäsi.

Ohjeet

1. Aloita kuumentamalla maito lähestulkoon kiehuvaksi. Muista sekoittaa maitoa koko ajan, jotta se ei tartu kattilan pohjaan. Sellainen on ruoan haaskaamista!

Professori Schneider ystävällisesti lainasi meille ”lämpömittaria”! Tällaisia turhuuksia toki ei oikeasti juuston valmistuksessa tarvita, sillä tosiselviytyjä kokeilee sormella, milloin maito on 90-asteista.

2. Vatkaa kananmunat rikki erillisessä kulhossa ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen piimä.

3. Kun maito on lähes kiehuvaa (85-90 °C), nosta kattila pois tulelta (tai hellan levyltä, jos olet joku jästi) ja sekoita muna-piimäseos maidon joukkoon kevyesti sekoittaen.

4. Anna seoksen seistä kattilassa kannen alla rauhassa, kunnes se juustoutuu ja siitä erottuu kirkas hera. Tässä kestää noin 30 min.

Juustomassa alkaa erottumaan pinnalle.

5. Tämän jälkeen leikkaa juuston pintaan veitsellä viillot ristikon muotoon ja anna heran erottua vielä noin 10 min.

6. Vuoraa juustomuottisi tai siiviläsi harsolla, jos sinulla on sellainen. Jos ei ole, voit ohittaa tämän askeleen. (Huom. Älä vuoraa muottiasi kekseliäästi jollakin jästien tuorekelmuhömpötyksellä, sillä nesteen tulee päästä valumaan pois muotista!)

7. Aseta harolla vuorattu tai vuoraamaton siivilä/juustomuotti toisen astian päälle ja nostele siihen reikäkauhalla juustomassaa. Ripottele kerrosten väliin hieman suolaa ja painele tiiviiksi. Mitä tiivimmäksi juustomassan painelet, sitä tiiviimpi tulee itse juustosta. Jos pidät pehmeämmästä juustosta, älä painele niin paljoa!

Juustomassa lapataan kattilasta siivilään eivätkä tosimiehet kaipaa edes mitään harsoja.

8. Ripottele vielä lopuksi vähän suolaa päälle ja taittele harso juuston päälle, jos sinulla sellainen oli.

9. Aseta juuston päälle jokin paino ja anna seistä jääkaapissa yön yli. Ylimääräinen neste valuu juustosta pois. Kattilaan jääneen kirkkaan heran voi säästää ja hyödyntää esimerkiksi sämpylätaikinan tekoon. Säästöä!

10. Kumoa juusto pois muotista ja tarjoile! Halutessasi voit myös voidella juuston keltuaisella ja paistaa juustoa hetken. (Mikäli käytät jästiuunia noin 225 °C ja noin 15 min on kuulemma hyvä.)

Kotijuuston valioyksilö.

11. Jos juusto ei pysy kasassa tai siitä tulee muuten jotenkin ruma, ei se mitään, koska maku on tärkein.

Resepti on mukaeltu K-Ruoan kotijuustoreseptistä.

One thought on “Luukku 10

  1. Katkera

    Ihme kun ei ole havunneulasia koristeena…….

Comments are closed.