Luukku 16

Tämän luukun tarjoaa Korpinkynnen Jillian Fields!

Jillian Fields | 3. luokka | Korpinkynsi

Jillian Fields on kolmosluokkalainen korpinkynsi, jolle vaikuttaminen ja maailman parantaminen ovat sydämen asioita. Joustavuus ja ymmärrys kanssaihmisten valintoja kohtaan eivät kuulu Jillianin vahvuuksiin, vaan täydellisessä maailmassa kaikki toimisivat hänen periaatteidensa mukaan. Hän nauttii joulussa eniten joulupöydässä käydyistä kipakoista väittelyistä sukulaistensa kanssa.


Ohjeet eettisempään joulun viettoon

Joulu on kerskakulutuksen riemujuhla. Kansalainen kuluttaa silloin noin 60% enemmän kuin tavallisesti, missä ei ole yhtään mitään järkeä. Sillä minkälaisia valintoja juuri sinä teet tänä jouluna, on valtavan suuri merkitys! Ole tarkka mitä ostat ja minkä verran, äläkä tue epäeettistä toimintaa! Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun.

Lahjat

  1. Älä osta mitään. Läheisesi kyllä tietävät, että arvostat heitä. Siihen ei mitään lahjoja tarvita.
  2. Jos välttämättä haluat hankkia läheisillesi jotain, älä ainakaan osta mitään tavaraa. Hyvä idea on tehdä läheisesi nimellä lahjoitus johonkin lukuisista hyväntekeväisyysjärjestöistä. Muutoin suosi lahjoissa elämyksiä, esimerkiksi konsertteja tai pääsylippuja. (Pidä kuitenkin huoli, ettet tue eläintarhoja, sirkuksia tai muita paikkoja, joissa eläimiä kohdellaan törkeästi.)
  3. Älä tuota turhaa jätettä paketoimalla.

Ruokapöytä

  1. Syö vain kasvisruokaa ja lähellä tuotettua. Ei ole oikein, että eläimet joutuvat kärsimään, jotta sinä voit syödä itsesi ähkyyn jouluna. Kiinnitä huomiota pakkausmateriaaleihin ja suosi mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita.
  2. Suklaaseen käytetyt kaakaopavut ovat riistoa pahimmillaan. Viljelijälle ei makseta riittävää korvausta, käytetään lapsityövoimaa ja viljelykäytännöt uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Jos suklaa on välttämätön osa jouluasi, ole äärimmäisen tarkka siitä, että kaikki käyttämäsi suklaa on merkitty Reilun kaupan sertifikaatilla.
  3. Ruoan heittäminen roskiin on pahinta mahdollista tuhlausta! Silloin kaikki ympäristökuormitus, joka ruoan valmistaminen on vaatinut, on ollut täysin turhaa. Osta ja valmista ruokaa kohtuudella ja vain sen verran, minkä tulet varmasti käyttämään. Hyödynnä tähteet viimeistä murusta myöten.

Koristelu

  1. Älä hanki joulukuusta. Kuusten hakkaaminen, jotta ne voidaan laittaa huoneen nurkkaan ja koristella, on paitsi täysin järjetöntä, myös äärimmäisen haitallista ympäristölle. Ja älä edes ajattele muovikuusta, muovia pahempaa ympäristörikosta saa etsiä.
  2. Ei jouluvaloille. Täysin turhaa sähkön, ja sitä kautta luonnonvarojen, tuhlaamista.
  3. Kynttilöitä en myöskään suosittele. Tavalliset kynttilät on tehty usein maaöljystä tai eläinperäisistä öljyistä ja niiden jämistä tulee jätettä. Soijapohjaisissa kynttilöissä ongelma on soijan tuotantoprosessi (sademetsän hakkuu ja huonot työolot) ja mehiläisvahakynttilöissä taas mehiläistarhauksen epäkohdat. Lisäksi kynttilöiden polttaminen tuottaa turhia pienhiukkasia ja niihin lisätyt tuoksut ja värit kuormittavat maapalloa. Kyllä joulu tulee ilman kynttilöiden polttamistakin.

One thought on “Luukku 16

  1. Jenny Todd

    Tosi hyviä ohjeita kyllä, Jillian! Meidän kaikkien pitäisi pohtia näitä asioita myös tällä tavalla joulun kynnyksellä. Ja tietysti koko muunkin vuoden! Teet kyllä tosi hyvää työtä! Meidän pitäisi joskus jutella, että mitä Korpinkynnen huispausjoukkue voisi tehdä luonnon suojelemiseksi!

Comments are closed.